Дарђанско мањинско веће прославило крсну славу

Веће српске националне мањине Општине Дарда (ВСНМ) прославило је 23.новембра крсну славу Св.Арханђела Михаила која је и храмовна слава.

Као и ранијих година свечаној седници ВСНМ-а Општине Дарда претходила је света архијерејска литургија уз ломљење славског колача и освештање кољива у православној цркви Св. Арханђела Михаила коју је предводио дарђански протојереј Ђорђе Ковачевић, а литургију су служили и дарђански протојереј-ставрофор у пензији Михајло Маријанац те парох из Кнежевих Винограда Стеван Кувежданин.

Након литургије чланови ВСНМ, Црквене општине и верници, мештани Дарде и гости из барањских места традиционално су се окупили у простору црквеног дома где је одржана свечана седница. У име домаћина присутне је поздравио председник ВСНМ Радомир Чварковић који се у кратком говору захвалио његовом претходнику Радовану Готовцу и члановима већа на досадашњем раду.

-Оно што смо радили свих пријашњих година трудићемо се да радимо и у овом мандату. Сви ваши предлози, сугестије па и критике су добродошле. Оно што је најбитније је да ВСНМ има одличну сарадњу са начелником општине, и хвала му што нас је све ове године подржавао и излазио у сусрет, јер подсећам вас да је општина једини финансијер овога већа – рекао је Чварковић.

Скупу се потом обратио начелник Општине Дарда Анто Вукоје (ХДЗ) који је након честитке поводом славе рекао да му је велика част бити у заједници која пуно ради. Својим доласком начелник је и овај пут показао да заједнички живот и добри међуљудски односи између већинског и мањинског народа немају алтернативу.

-Свака част Мађарима, Ромима и осталима, али овде се уистину добро ради и види се бољитак, труд и ангажман људи за своју заједницу. Ти људи су свакодневно код мене, и са једном синергијом ми одрађујемо све живо. Ми живимо од онога што ће бити сутра, прекосутра и идемо радити и помоћи нашим људима, помоћи нашима старијима и немоћнима што је данас изнимно битно и важно јер као што видимо младост нам одлази -рекао је Вукоје.

Кратком беседом присутнима се обратио и дарђански протојереј Ђорђе Ковачевић.

-Желио би се захвалити начелнику на досадашњој помоћи Црквеној општини Дарда, и на помоћи коју нам дајете за довршетак светог храма у Угљешу, а захвала иде и ВСНМ које у складу са својим могућностима увијек прискочи и помогне око свих дешавања овде у Дарди и у Угљешу – рекао је Ковачевић.

Професор Петар Матић из Дарде уручио је ВСНМ-у сет књига једне старе барањске породице, а реч је о литератури која описује догађаје и људе за које су они сматрали да су ти догађаји утицали на њихову историјску судбину. Како је Матић рекао, то је хвале вредна донација која заслужује да се нађе на полицама просторија већа, и да се чита, а посебно међу млађом популацијом. Уз ову, најављена је још једна донација књига. Свечана седница поводом крсне славе настављена је уз трпезу љубави, и дружење које је потрајало до касних вечерњих сати.

Текст преузет са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар