Дејан Дракулић нови председник Заједничког већа општина

Конституисан нови сазив скупштине Заједничког већа општина и изабран нови председник ове институције Срба са истока Хрватске.

Нови председник Заједничког већа општина у наредном четворогодишњем мандату биће Дејан Дракулић. Одлука је то делегата новог сазива Скупштине, већника у градским и општинским већима која се налазе на подручју деловања ЗВО-а. Заједничко већа општина је институција Срба на подручју Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупанија настала на основу Ердутског споразума и Писма намере Владе Републике Хрватске.

Конститутивна седница одржана је у просторијама Српског културног центра, а делегати су једногласно изабрали Дејана Дракулића за новог председника. Он се након положене заклетве обратио члановима Скупштине и у говору нагласио који ће му бити приоритети у раду у будућем периоду.

– Бити на челу једне од најзначајнијих институција српске заједнице на овим просторима за мене је велика част, али и велика обавеза. Образовање, култура, спорт и развој привреде су за нас највећи приоритети. Свесни смо да ће људи одлазити одаве ако не буду имали посла, а ако нас не буде онда неће бити ни потребе да се бавимо образовањем или културом. Убудуће ћемо појачати активности и на пружањима правне помоћи у остваривању права нашим суграђанима и припадницима наше заједнице. Заједничко веће општина ће и убудуће давати свој допринос у формирању демократског друштва у Републици Хрватској – каже нови председник ЗВО-а.

Дејан Дракулић правник је из Вуковара. Раније је био и заменик градоначелника Вуковара из редова припадника српске заједнице и у неколико мандата већник у градском Већу. Радио је и као председник Одбора за људска права Заједничког већа општина, а на место председника долази са позиције помоћника министра управе у Влади Републике Хрватске. Председник је и Већа српске националне мањине града Вуковара, као и председник Вуковарског српског певачког друштва „Јавор“.

На одржаној скупштини више пута је истакнуто како се ЗВО у овом периоду налази у доста бољој финансијској ситуацији него пријашњих година, међутим новог председника дочекаће и бројни проблеми са којима се српска заједница већ годинама суочава.

– У свом раду и у раду ЗВО-а видим један јединствен рад свих наших институција. То је једини начин како ми можемо побољшати права нашој заједници и оснажити ову институцију. Колико сам имао прилику да чујем, финансијски ЗВО сада добро стоји, међутим увек има простора да се неке ствари побољшају. Можемо побољшати организацију и бити више присутни на терену те помоћи нашим суграђанима у неким сегментима деловања који раније можда нису били покривени. Шриок је спектар нашег деловања, циљева, а и начина на који се ти циљеви остварују. Суштина је у јединству свих – сматра Дракулић.

На скупштини је изабран и секретар ЗВО-а, а ту функцију обављаће као и у претходном мандату Винко Лазић. Делегатима се обратио и досадашњи председник, а сада заменик жупана Вуковарско-сремске жупаније Срђан Јеремић.

– У претходне четири године трудили смо се да направимо искораке у свим аспектима рада ЗВО-а. Јачали смо културну и просветну аутономију, медијске капацитете, а отворили смо и Пројектни центар. Кроз пројектне активности смо успели да запослимо тридесетак особа. То је можда и наш највећи успех јер данас имамо 52 запослене особе. У ове четири године кроз ЗВО је прошло и више од 20 приправника који су овде стекли своја прва знања и искуство, а њих десетак било је и на стручном оспособљавању. Потписали смо бројне споразуме о сарадњи и то са градовима Новим Садом и Суботицом, општинама Инђија и Стара Пазова те Архивом Војводине. Мислим да смо били на располагању свим нашим сународњацима и приликом писања пројеката и кроз све оно друго што је њима битно. Буџет смо крајем године завршили са 6,2 милиона куна, а у то нису урачунате бројне донације. Тај буџет ће према свим показатељима бити и већи за ову годину и све то говори да смо створили претпоставке за један квалитетан рад ЗВО-а на челу са новим председником – истиче Срђан Јеремић који ће и убудуће бити активан у ЗВО-у јер је као заменик жупана обавља функцију потпредседника те члана Савета ЗВО-а.

Окупљеним делегатима су се обратили саборска заступница Драгана Јецков, која је говорила о значају ЗВО-а те о важности надолазећих допунских избора и попису становништва, а присутнима се накратко обратио и председник Главне скупштине СДСС-а и дугогодишњи делегат у Скупштини ЗВО-а Војислав Станимировић.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар