Шта може полиција Српске ако крену хапшења Срба за негирање геноцида

После седнице Скупштине Републике Српске у петак знаће се шта ће МУП РС моћи да уради у случају покушаја хапшења грађана Српске по пријави за негирање геноцида, а по наметнутом закону Валентина Инцка. Стручњак за безбедност Предраг Ђеранић уверен је да ће бити учињено све да не дође до сукоба припадника МУП и СИПА, где такође има доста Срба.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је већ најавио да ће МУП РС спречити сваки покушај хапшења грађана на територији Српске, који на основу Инцковог закона евентуално предузме Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА). Које опције МУП РС има на располагању?

Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбедност у Бањалуци, каже да нема дилему да ће у безбедносном сектору МУП имати решење за све потенцијалне ситуације.

Разговори начин да се предупреди криза

„Уверен сам да ће свему претходити разговор пре свега са директором СИПА који је кадар СНСД-а, што може да предупреди многе ствари. Јер, не може било ко из СИПА некога да хапси ако то директор не одобри, иако СИПА ради и по налозима Тужилаштва БиХ,“ напомиње Ћеранић.

С друге стране, додаје он, један-два разговора са председницом поменутог Тужилаштва такође може да предупреди потенцијална хапшења.

„Верујем зато да ће се криза предупредити, и да неће доћи до ситуације да се деси неки сукоб између припадника МУП-а РС и СИПА у којој има поприличан број Срба на различитим местима, јер ће њима претходити највероватније разговори са челним људима ових институција и представника РС,“ уверен је Ћеранић.

Сукоба не би смело бити

Он напомиње да би закон који би МУП- у РС могао да да законску основу по којој би деловао у овим случајевима могао бити изгласан већ сутра на седници Народне скупштине РС, на чијем ће се дневном реду наћи нацрти два закона – о допуни Кривичног законика везане за заштиту угледа Српске и о непримењивању Инцкове одлуке.

„Законско решење би обавезивало МУП РС да реагује у задатим ситуацијама, што значи да МУП онда може и да делује. МУП и СИПА су органи за спровођење закона а тренутно је на сцени велика политичка криза, чији правац даљег развоја је тешко предвидети,“ упозорава саговорник Спутњика.

Платформа за коју се заузела РС је добра основа која се показала као врло ефикасна у спречавању даље ерозије ингеренција РС, уверен је Ћеранић, уз напомену да је веома битно да у Српској остану јединствени по овом питању.

Преузето са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар