vece banijaca 1

Девето вече Банијаца у Bеограду

Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније је у петак 27. маја у ресторану Белвуд у Београду организовало је традиционално девето банијско вече на коме се скупило око 500 људи. Председник овог удружења Мирослав Ковјанић поздравио је све присутне као и уважене госте, а након њега скупу се обратио Богдан Ркман дожупан Сисачко-мославачке жупаније. – Преносим свима поздраве из данас пусте Баније, како би велики Његош описао “А ја што ћу, али са киме ћу? једна сламка међу вихорове…” Ми на Банији живимо као сламка, али остали смо честити, искрени и истрајни у чувању свог српског идентитета -рекао је Ркман и додао: – Док год чувате у себи Банију у срединама у којима сада живите, намјерно не кажем у новом завичају, јер он је увијек само један, постоји нада и за наше боље сутра. Почаствован сам сарадњом са овим удружењем, заједно покушавамо да нешто направимо. Кад долазите у завичај учите своју дјецу да знају гдје је Двор, Глина и гдје су сва наша банијска села, да добро знају гдје су им коријени… Након њега ријеч је добио професор познати етномузиколог и композитор Димитрије Големовић. – Кажу да је историја људског рода, заправо историја миграција. То је карактеристично за ове просторе, јер пре него што су се населили на Банију тамошњи Срби су живјели у Црној Гори, Херцеговини… Сви смо ми са истог језгра и носимо исте карактеристике. Када се чује пјесма она дира директно у срце, баш као што и тамбура из вашег краја даје много више од онога што тај прост инструмент даје.

У наставку вечери публика је могла да чује женску и мушку пјевачку групу “Банија”, а публику је уз тамбурицу и усну хармонику забавио легендарни Раде Путник.У склопу вечери коју је водила млада Сандра Кончар одржана је и томбола у којој је главна награда била телевизор, а прикупљала се и помоћ за тешко болесну Маријану Борковић, познатог крајишког пјесника, сликара, хуманисту и репрезента Баније и Крајине, која је смогла снаге да дође и отпјева неколико пјесама. Скупу су, измежу осталих, присутвовали замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта, предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић, предсједник Завичајног клуба Кордунаша Петар Шаула, предсједник удружења “Никола Тесла-Пландиште” Никола Везмар, предсједник Ногоментог клуба “ППГ РУЈЕВАЦ” Милан Вујчић, адвокат Сандра Главаш и многи други…

У разговору за Српско коло предсједник удружења Мирослав Ковјанић присјетио се почетака рада овог удружења које је званично свој живот отпочело прије десет година. Данас осим централе у Београду удружење има и своју подружнице у Пригревици и Новом Саду. Овом приликом Ковјанић је најавио и неке активности које ускоро предстоје. – Већ 12. јуна у Угриновцима на теренима ОШ “Станко Марић” организујемо традиционални турнир у малом фудбалу на коме већ сада знамо да ће бити више од 30 екипа. Такмичење се одвија у конкуренцији сениора и ветерана, на располагању су два терена и у току истог дана биће познати нови шампиони. Он је подсјетио на историјат овог турнира. – Првих 7 година овај турнир се играо у Бановцима и некако у пракси у већем броју су били присутни играчи који су родом или поријеклом са Баније. Управни одбор је донио одлуку да се не прави разлика међу људима, тако да је он за све једнак. Инсистирамо на званичном називу у коме стоји да су чланови сви пријатељи Баније, сматрамо да је сваки учесник на турниру неко ко поштује наш завичај.

Банијци су врло активни и током љетних мјесеци, па поред одласка за Светог Илију у Блињу, за Преображење по традицији и мушка и жеснка пјевачка група одлази у Рујевац, а планира се и учешће екипе на турниру у малом фудбалу. Удружење ради и на подизању културне свијести, па ће тако у септембру у Двору на Уни бити одржано књижевно вече људи који су родом и поријеклом са Баније. – Користим и ову прилику да све наше пријатеље позовем да се одазову акцији прикупљања књига које ћемо том приликом уручити блиблиотеци у Двору на Уни. Већ 25. септембра у Угриновцима биће одржано Банијско плетено коло на коме ће бити позване бројне фолклорне групе из више мјеста у Србији. Ковјанић је најавио и долазак фудбалера из Двора на Уни.

Ковјанић истиче да удружење представља праву спону међу земљацима – У фебруару смо по први пут направи Округли сто на који смо позвали све привреднике Баније. Била је то прилика да се међусобно упознају и да се размене многе идеје, можда развију и нека партнерства која би помогла донијети вишеструку корист. Наредни сусрет привредника предвиђен је за октобар. Банијци знају да све вијести из завичаја могу наћи на порталу овог удружења “Банија онлајн”.

                                                  Трифко Ћоровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3091″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1464622711695″]
Нема коментара

Напишите коментар