krusedolski sabor 1

ОДРЖАН 10. КРУШЕДОЛСКИ САБОР

У древном фрушкогорском манастиру Крушедол одржан је у суботу 28. маја 2016. године 10. Крајишки црквено-народни Свесрпски сабор „Крушедолска звона 2016“. Овогодишњи сабор је почео са Литургијом и парастосом за све Србе који су погинули и нестали током 20. вијека. Литургију и парастос је служио Владика сријемски Василије са многобројним свештенством. Наступило је тридесетак пjевачних група, пjевача, фолклорних ансамбала, а и народних умjетника који су се смjењивали до касног поподнева. На сабору су били присутни, између осталих, предсједник Републике Српске Милорад Додик, директор Представништва Републике Српске Млађен Цицовић, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта, народни посланик Санда Рашковић-Ивић, представници завичајних и избјегличких удружења и др. Пред манастиром Крушедол окупило се више од хиљаду људи, махом Срба из Хрватске, Републике Српске, Федерације БиХ и дијаспоре.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на Крушедолском сабору да је српска слобода увијек зависила од тога да ли Срби имају или немају државу, да једино сабрани имају шансу, а да је Црква најснажнији елемент српског идентитета. „Пошто Срби нису имали државу у Крајини и нису је имали на просторима данашње Републике Српске, могао се десити Јасеновац у Другом свјетском рату и зато је непријатељ могао да нас одведе на то стратише и побије више од 500.000. Данас причају како су Срби ти који не заслужују поштовање. Додик је поручио да Срби данас имају државе које су гаранција њихове слободе. „Ми смо слободан народ који је и за друге на просторима бивше Југославије кроз историју доносио слободу“, нагласио је Додик.

Крушедолску бесједу на овогодишњем сабору бесједио је прослављени редитељ Емир Кустурица. Он је поручио да свима треба да буде јасно да је мјера нашег опстанка бити слободан. – Ја сам цијели свој живот прогањан са огњишта као и ви, а у животу и мене и вас пратило је највеће разочарење – губитак дома. И ви и ја нашли смо га у Србији која је очигледно и ваша и моја отаџбина, идеја слободе и аутономије. И колико год се та слобода и аутономија сужавала и смањивала, ту постоји посебна слобода коју нема нико и коју поштујемо. Остаћу ту да је градим заједно са вама, са свима онима који слично мисле – поручио је Кустурица у „Крушедолској бесједи“ која је прочитана. Кустурица је навео да од када мисли опсједа га слобода, и све што је до сада чинио било је инспирисано слободном вољом коју је доживљавао као границу у којој човјек не смије да заборави како те границе сопствене слободе никада не смију да угрозе првога који стоји до тебе и који, такође, жели да буде слободан.

Сабор су организовали Асоцијација избјегличких удружења Срба из Хрватске, Завичајни клуб „Славонија“ из Инђије и Епархија сремска. Поводом јубиларног Сабора објављена је и монографија о манастиру Крушедол која је овом приликом и представљена. Овогодишњи Сабор je организован у знаку обиљежавања важних годишњица – пет вијекова од упокојења светог владике Максима, 300 година од спаљивања моштију светих Бранковића, 75 година од почетка страдања Срба у концентационом логору Јасеновац и 25 година од почетка грађанског рата у Хрватској.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3104″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1464711449063″]
Нема коментара

Напишите коментар