vece plascana 1

ОДРЖАНО 6. ВЕЧЕ ПЛАШЧАНА

Окупљеним Плашчанима обратили су се, између осталих, Раде Косановић, садашњи плашчански парох Горан Славнић, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта и Милена Чанковић која се бави сакупљањем свега оног што је препознатљиво за Лику преко сјећања, нашег начина живота, и из прича наших предака. На дружењу је био присутан и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић. Један од циљева окупљања Плашчана јесте прикупљање средстава за обнову саборног храма Ваведења Пресвете Богородице и Владичанског двора у Плашком. Присутне су забављали група Коријени, Милорад Гагић и Миле Делија.

Линта је у свом обраћању присутним Плашчанима говорио о акцији евидентирања отете, уништене имовине избјеглих и прогнаних лица и осталих оштећених грађана која се налази у Хрватској, Босни и Херцеговини и Словенији. Он је позвао присутне да попуне Образац за евидентирање отете и уништене имовине налази се на сајту Савеза Срба из региона. Један образац односи се на домаћинство које је постојало прије ратних сукоба и може га попунити носилац или било ко од чланова тадашњег домаћинства. Један од циљева акције је да барем 50.000 оштећених породица попуни наведени образац а затим да се уради извјештај који ће бити послан на адресе свих значајних међународних организација. Присутним Плашчанима су подијељени примјерци листа Српско Коло.

Плашки је вјековима био сједиште Горњокарловачке епархије и до 1941. године био је и значајно духовно и културно средиште православних Срба и центар окупљања и очувања вјере, обичаја и традиције. Храм Ваведења Пресвете Богородице у Плашком највећа је црква православних Срба на овим просторима чији је опстанак од великог значаја за све Србе Горњокарловачке епархије којих сада има веома мало. Августа 2013. године обиљежено је 250 година постојања храма.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3123″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1464800436079″]
Нема коментара

Напишите коментар