festival busije 1

Oдржан шести фестивал „Стазама наших предака“ у мјесту Бусије

Сабор у Бусијама: Крајино, док ти име траје чуваћемо твоје обичаје

КУД „Ћирило и Методије“ по шести пут организовао je фестивал фолклора „Стазама наших предака“ у највећем избјегличком насељу Бусије. У програму су учествовали: СКД Просвјета са пододборима Војнић и Крњак, КУД Милан Егић Брезичани код Приједора, КУД Крајина и Радост из Београда, КУД Шафарик Добановци, КУД Батајница. По традицији учесници, њих око 400, су уочи концерта прошетали улицама насеља Бусије, да би у центру заиграли коло.

Програм је одржан у порти цркве светог Ћирила и Методија. Поред свих брига који су имали организатори највећа је била да не буде кише, јер би у том случају одржавање програма било немогуће. Наиме, у Бусијама не постоји никаква сала, а могли смо да примјетимо да већина учесника умјесто у свлачионицама на брзину се пресвлачи у ћошку дворишта парохијског дома.  Срећом, дан је био летњи.

Госте је поздравио Миодраг Линта, замјеник предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону u Скупштини Србије, док је протојереј Милорад Никшић, старјешина храма Свети Ћирило и Методије званично отворио фестивал. Овај фестивал окупио је велики број житеља Бусија, а међу присутнима су били: предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић, предсједник Удружења Кордунаша Петар Шаула.

Предсједница КУД Просвјете из Крњака Милена Бижи је први пут учесник фестивала у Бусијама. – Наше друштво има око 40 чланова у оквиру кога имамо дјечју и старију фолклорну групу. На репетроару су нам игре са Кордуна, али чувамо традицију српских игара и из осталих дјелова Хрватске.

Драган Савановић предсједник КУД Милан Егић Брезичани код Приједора је по пети пут гост на фестивалу „Стазама наших предака“. – Имамо око 150 чланова, а поред неколико фолклорних секција имамо мушку и женску пјевачку групу, као и веома озбиљан тамбурашки оркестар. Из другог покушаја успјели смо обновити рад друштва које је данас понос цијелог села, а препизнатљив је и наш програм у склопу Приједорског љета.

Домаћини овог фестивала КУД „Ћирило и Методије“ са својих 120 чланова представљају једини КУД у Србији који је састављен од популације програних и избјеглих Срба и њихових потомака. Фасцинантна је енергија коју председница Снежана Вела улаже у њихов рад. Друштво је препознаљиво по изузетно богатом репетроару, познати су по извођењу игара из српске Славоније, Херцеговине, Романије, Буковице, Кордуна, Косова и наравно Србије.

– Да у Бусијама постоји сала или неки дом културе сигурно би имали још боље резултате. Овако смо осуђени да изнајмљујемо локал од 30 квадрата који плаћамо 150 евра мјесечно и у њему изводимо кореографије у којим учествује и по 40 чланова – каже Снежана Вело. Друштво инсистира на очувању изворне пјесме и традиције зато сваке године доводе различите госте управо у жељи да се виде и науче неке нове игре. – Себи поставимо задатак да у програм уврстимо бар по једну нову игру са простора Крајине – каже Снежана.

Спремни смо да градимо салу за нашу дјецу

У 1.500 кућа у Бусијама живи око 6.000 становника, на жалост, ни до данас нису успјели да добију статус чак ни Мјесне заједнице, мада се у Србији могу наћи општине са мањим бројем становника. У вријеме када Србија води борбу са „бијелом кугом“ ова вриједна и талентована дјеца у свом насељу немају ни школу ни вртић. Ношње се чувају код предсједнице друштва која живи у Новој Пазови. Губи се и новац и вријеме на путовањима.

-Локална власт у Земуну тврди да постоји урбанистички план по коме је предвиђено да Бусије добију комплетну инфраструктуру, али план је можда на папиру, нама овдје године пролазе а ништа се не дешава. Живот нас никад није миловао, навикли смо да се уздамо у себе и спремни смо да сами градимо салу за нашу дјецу. Поред фолклора добили би мјесто за културне вечери, простор за тренинге појединих спортова. Наш годишњи концерт у децембру сваке године одржимо у биоскопској сали коју морамо да платимо у Новој Пазови, јер овдје немамо гдjе. Зато овим путем позивам све наше земљаке који имају добру вољу да нам помогну у прикупљању средстава за градњу која би овом насељу удахнула нови живот – каже Снежана Вела.

Девизни рачун КУД „Ћирило и Методије“ је 340-10003955-59, а динарски 340-11005914-18

Студен: доћи ће боља времена

Чедомир Студен је на овај фестивал по први пут довео чланове „Просвјете“ пододбора из Војнића и Вргинмоста.- До сада нисмо имали финансијских могућности да дођемо. Наш КУД укупно броји око 120 чланова од којих je тек понеки пунољетан. Недавним наступом у Карловцу скренули смо пажњу на себе, а због културног потенцијала овог друштва имамо одличну сарадњу са управом Карловца, иако је градоначелник из редова ХДЗ-а. На жалост од стране СДСС-а смо имали притиске и опстали смо захваљујући сарадњи са дожупаном Синишом Љубојевићем који је ових дана постао предсједник „Просвјете“, па се надамо да ће доћи бољи дани.

Трифко Ћоровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3139″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1464964852983″]
Нема коментара

Напишите коментар