otkos 1

Одржан Седми Крајишки откос у насељу Бусије

Коалиција удружења избјеглица и Савез Срба из региона организовали су у суботу 18. јуна 2016. године , поводом Свјетског дана избјеглица, културно-спортску манифестацију Седми Крајишки откос код цркве Светог Ћирила и Методија у насељу Бусије (општина Земун). Владика банатски Никанор са свештенством је служио вечерње богослужење у цркви а након тога је одржан помен страдалим Србима у ратовима деведесетих година. Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је пoложио вијенац на споменик страдалим Србима. Водитељ програма је био Миливој Бештић.

Преко 4.000 Крајишника и њихових пријатеља могло је да ужива у разноврсном програму: такмичење у народним спортским играма (бацање камена са рамена, повлачење конопа, обарање руку, пењање уз стожину, скок у вис из мјеста и претезање штапа), такмичење у косидби, наступи десетак културно-умјетничких друштава и пјевачких група, изложба слика, рукотворина и књига и забавно вече на коjoj је наступила група Треф. Циљ манифестације јесте очување културе, обичаја и традиције Срба Крајишника. Важно je нагласити чињеницу да је Крајишки откос једна од ријетких манифестација прекодринских Срба на којој су цијене пића и јела испод цијена у кафанама и ресторанима. На тај начин шаље се порука да је ово заиста народна манифестација.

На Седмом Крајишком откосу били су присутни високи званичници: Владика банатски Никанор који је благосовио скуп; изасланик предсједника Владе Републике Србије министар правде Никола Селаковић који је отворио манифестацију; министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин; изасланик предсједвајућег Предсједништва БиХ Миленко Ристић; комесар за избјеглице и миграције Владимир Цуцић; замјеник Градоначелника Београда Андреја Младеновић; замјеница секретара за социјалну заштиту Града Београда Милена Беочанини; предсједник Скупштине општине Апатин Милан Шкрбић са сарадницима, представници општине Земун и други гости.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је, у свом обраћању присутним посјетиоцима, рекао je, између осталог, да су Срби на подручју данашње Хрватске и Босне и Херцеогвине доживјели крајем прошлог вијека велику трагедију. Стотине хиљада Срба је протјерано из својих кућа и станова а десетине хиљада Срба је страдало о оружаним сукобима. И поред тога, крајишки Срби нису клонули духом већ су наставили да се боре за опстанак у новом завичају. Линта је истакао да велика већина протјераних Срба нису повратили своја имовинска, стечена и бројна друга права. Због тога је позвао протјеране Србе и све друге оштећене грађане да се одазову на акцију евидентирања уништене и отете имовине коју је покренуо Савез Срба из региона. Линта је јасно поручио да није могуће говорити о трајном миру и искреном помирењу међу народима док стотине хиљада Срба не могу да оставе своја основна људска права.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3250″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1466361074618″]
Нема коментара

Напишите коментар