Ђукановић по истом рецепту из ’98 покушава да изазове нереде и немире: Улијетање аутима, провокације и подметање, државни удари, све за сламку спаса

Ауто којим је управљао члан обезбјеђења Мила Ђукановића улетио у масу 1998. и тако је све почело!

Хиљаде присталица Момира Булатовића и његовог коалиционог партнера Божидара Бојовића, кренуле су 14. јануара 1998. ка Влади Републике Црне Горе. Ситуација је постала критична када је пред Владом међу демонстранте улетио аутомобил који је, према тврдњама учесника, возио један од људи из Ђукановићевог обезбјеђења.

Ка Влади је полетјело камење, а први редови протестаната покушали су да пробију полицијске кордоне и уђу у зграду. Полиција је међу демонстранте бацила сузавац, маса је почела да се комеша и повлачи према згради парламента.
Док су Блажовим мостом летјеле каменице и молотовљеви коктели експлодирала је и ручна бомба, за коју су организатори касније тврдили да није бачена, већ да је испала неком од полицајаца. Никад није утврђено ко је бацио бомбу, спекулисало се да је са тим догађајем повезан Васо Баошић, високи полицијски функционер, хапсен у Италији због шверца дувана.
Те ноћи наводно су повријеђена 44 полицајца и четири цивила.

“Државни удар“ планиран је и крајем 1997. године, уочи другог круга предсједничких избора, кад су се ломила копља између Момира Булатовића, некадашњег савезног премијера и Ђукановића. Такође у “спектакуларној” акцији у подгоричком хотелу Љубовић ухапшена је група од једанаест чланова „убачена из Београда и Новог Сада“.

Сви похапшени су тада проглашени припадницима црвених беретки, а оружје је требало да им обезбиједи и дотури „криминална група из Никшића“.

Ђукановић је, наравно, добио изборе а Врховни суд Црне Горе је пет година касније све тада ухапшене ослободио одговорности.

Преузето са:ИН4С

 

Нема коментара

Напишите коментар