Добој: 106 година од интернације – исти непријатељ читав вијек настојао да уништи Србе

Обиљежена је 106. годишњица од интернације Срба у добојски логор. Основан је 27. децембра 1915. а затворен 7. јула 1917. године и био је први концентрациони логор у модерној Европи 20. вијека. У њему је било заточено скоро 46.000 Срба, а убијено је око 12.000.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је логор за Србе у Добоју у Првом свјетском рату направила једна од најцивилизованијих држава у то вријеме и да су исти ти читав прошли вијек српском народу увозили демократију бомбама настојећи да га униште.

Милуновић је рекао да обиљежавање 106 година од интернације Срба у први концентрациони логор у модерној Европи од републичког значаја како би се присјетили свих жртава, одали им помен и подсјетили ко је то учинио српском народу.

– Кроз овај логор прошло је 45.791 лице како су својом германском прецизношћу тачно израчунали. Од тог броја наших 12.000 сународника је уморено страшним смрћу од глади, болести, вјешањем – рекао је Милуновић и напоменуо да су ту живот скончали наши сународници из БиХ, Црне Горе, Србије.

Напоменуо је да су недуго послије тога готово исти 1941. до 1945 године дошли поново и напали Србију и српски народ.

– И то није био крај, у прошлом вијеку су бомбардовали народ на овим подручјима, а потом и у Савезној Републици Југославији. Они су нам увозили своју демократију бомбама кроз читав прошли вијек настојећи да униште српски народ на овим просторима – истакао је Милуновић.

Према његовим ријечима, колико су те њихове демократије – демократије говори чињеница да је у Бриселу постојао зоолошки врт у коме су држали црначку дјецу до 1958. године, излагали их и показивали својој дјеци како су то нижа раса од њих самих.

Страдање Срба у добојском логору је и данас отворена књига јер се доскора о томе није ни знало. Страшни злочин из 1915. не смију бити заборављени, па је датум оснивања логора 27. децембар уврштен у значајне датуме из српске историје.

Свештенство Црквене општине Добој са локалним парохијама упутило је захтјев да се жртве добојског логора прогласе за мученике свете Цркве и да им буде одређен датум за празновање. 1. јула 2016. године откривен је и освештан споменик „Добојски логор 1915-1917“.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар