АКТУЕЛНО:

Додик: Од суботе у Српској уводимо ванредно стање

У суботу ће бити одржана посебна сједница НСРС и Република Српска ће прогласити ванредно стање, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик за РТРС.

Додик је поручио је да је неопходно јачати провођење до сада донесених мјера у борби против вируса корона

– Српска је на вријеме почела да проводи оштре мјере, међутим због неодговорних појединаца епидемија се шири. Због тога неопходно је увести ванредно стање – рекао је он.

Најавио да ће у суботу бити одржана посебна сједница Парламента гдје ће се брже моћи доносити мјере везане за законе.

– Мјере карантина су битно смањиле број људи који долазе. Основна ствар је да буквално трчимо за свима који су имали контакте са зараженим како бисмо сагледали стање тестирањем – нагласио је Додик.

Истакао је да мјере полицијског часа исто дају значајне ефекте.

https://www.facebook.com/rtrs.vijesti/videos/719802085425099/

– Потребна нам је још већа подршка становништва – поручио је Додик.

Напоменуо да нису на најбољи начин координисане мјере са Федерацијом БиХ, која касни са потребним мјерама.

– ФБиХ ће бити потенцијално мјесто за ширење епидемије и мораћемо да видимо које ћемо мјере да предузмемо. Ми када смо кретали они су преспавали, када смо ми затварали школе и кафиће, они то нису урадили. Евидентно је да је ситуација гора у ФБиХ, јер већ имају три смртна случаја. Они само тестирају оне који дођу на болничко лијечење, а не као што смо ми јурили људе који су били у додиру – рекао је Додик.

Он каже да се мора видјети шта ће бити ако се вирус прошири у ФБиХ, да је то највећа брига.

Говорећи о ситуацији у привреди, Додик је рекао да Српска посебно о овоме води рачуна.

– Уз постојеће мјере, припремили смо и друге које ће ићи за тим да преузмемо и плаћање за секторе саобраћаја, трговине, угоститељства, хотелијерства, јер немају приходе. Учинили смо све да сачинимо сет мјера којима би заштитили радна мјеста и раднике. Желимо да послодавци задрже раднике, а ми ћемо с њима договарати како даље – навео је Додик и поновио да није спреман да подржи фирме које отпуштају раднике.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар