Доградоначелница Глине: Шокират ћемо се кад видимо попис становништва Баније

На порушеној Банији, девет мјесеци након разорног потреса чије посљедице држава не санира, новинари „Индеx“ портала разговарали су с Бранком Бакшић Митић, доградоначелницом Глине из редова српске националне мањине и хуманитарком из удруге Људи за људе.

Није задовољна како се обнова одвија. Криви традиционално спору бирокрацију која сада дословце угрожава животе. Бранка изражава и забринутост хладнијим временима која долазе јер се након киша људи у контејнерима буде у креветима пуним воде. А још је горе онима што спавају у оштећеним кућама и камп-приколицама.

Ситуација на Банији није добра, а ускоро би могла бити још и гора.

Што је тренутно највећи проблем на Банији?

Највећи је проблем што ће људи и ову зиму, десет мјесеци након потреса, дочекати у контејнерима који прокишњавају, а метеоролози најављују дужи период оборина. Ево била сам данас код жене, каже, „мени сваки пут кад пада киша, кревет буде пун воде“. Да се ми разумијемо, ти контејнери нису ни намијењени за становање, већ за складиштење. То су контејнери без санитарног чвора. Они који га и имају, нису прикључени на воду и одводњу. Сад Стожер цивилне заштите то пописује и иде се на прикључење, али пазите, прошло је девет мјесеци од потреса, а то је нешто што смо ми требали направити трећи мјесец након потреса. Ноћас најављују кишу, кревети ће и даље бити пуни воде. Али што је најжалосније још пуно људи нема контејнере. Нису их уопће добили.

Долазе хладнији дани. Како би људи из контејнера који прокишњавају требали изнаћи средства да плате гријање?

Тренутно људи подносе захтјеве за отпис струје за пет мјесеци, од свибња до рујна. Знамо да Национални стожер има евиденцију колико је кућа с црвеним, колико са жутим наљепницама, тако да не знам уопће зашто се шаљу рачуни, зашто се шаљу те рате да би људи требали подносити захтјеве за отпис? У првом периоду Електра је послала рачуне, али је написала да су отписани да људи не морају ништа платити, али у овом периоду људи морају подносити захтјеве, а доста њих то и не зна.

Како сте ви задовољни с оним што је држава направила од потреса до данас?

Морам рећи да нисам задовољна. Држава се труди, али то је све преспоро. Опет мијењају Закон о обнови, бит ће готов крајем листопада, ми смо то требали промијенити одмах кад смо видјели да закон не штима. Држава је обновила димњаке, али то није комплетна обнова, него само поправак. Држава до сад није направила нити једну кућу. С тим нисам задовољна, мислим да смо преспори.

Држава не помаже, но одмаже ли? Отежавају ли обнову она наша чувена администрација и силна бирокрација?

Власница куће коју је потрес оштетио, прије четири мјесеца поднијела је захтјев за уклањањем тог објекта. Имамо екипу из Сплита која јој жели донирати праву, трајну кућу и сад, да се она направи, треба прво уклонити остатке ове потресом оштећене куће, но ми никако да добијемо тражене папире и да се то сруши. Жена има четверо дјеце. Све је спремно да добију кров над главом, али ми због папирологије не можемо срушити њену стару кућу. И ја молим Стожер и нема коме нисам писала, али то једноставно не иде. То би нам требао бити приоритет. Ја већ за ту жену молим и Стожер и све, али још се кућа није срушила.

Ако она игнорира државу и сад на своју руку сруши ту ионако потресом срушену кућу, онда би могла добити казну?

Тако је. Људи се не усуде, немају новца да преживе, а не да још плаћају казне за рушење већ срушене куће. Сад нам је био тамо статичар из Загреба који каже да постоји могућност да се остаци куће сруше на бунар, а то је њима једини извор питке воде, разумијете, они остају без воде.

Становници кажу да се ништа не обнавља, да радници које видимо само чисте. Обнавља ли се ишта?

Ма не, ништа се не обнавља. Што се тиче државе, не обнавља се ништа. Раде се само поправци димњака, то није обнова, не обнавља се ништа. Ми из иницијативе Људи за људе смо уз велику помоћ приватних донатора од разних удруга, клубова, физичких особа направили 38 кућа, што дрвених, што монтажних.

Србија је најавила изградити куће становницима.

Тако је, била сам 18. рујна у Граду Београду, замјеник градоначелника је најавио да ће у Глини направити 34 куће, трајне и монтажне. Они желе да то све буде готово до 31. просинца. То је држави 34 куће мање, али ја се опет бојим да ће бити проблема с рушењем постојећих објеката. Надам се да ће то ићи брже и како треба.

Србија на Банији гради 34 куће, то је, колико, 34 више него што је Хрватска изградила?

Нећу коментирати.

У Глини влада пустош, као и у Петрињи, тешко је замислити како је у мањим селима. Чујемо да људи одлазе.

Ми ћемо се јако разочарати на овом попису становника јер људи нема. Одселили су. Старији су умрли. Данас је једна жена умрла у контејнеру чекајући да јој се изгради кућа. На терену је страшно.

Извор: Андреа Топић; Индеx.хр
Преузето са: Банија онлајн
Коментари
  • OPSTRUKCIJA JE NAJPROFINJENIJI NAČIN PROVOĐENJA DISKRIMINACIJE I ETNIČKOG ČIŠĆENJA KOJI SE NE MOŽE DOKAZATI I UVIJEK SE MOŽE OPRAVDATI!!!

    среда, 13. октобар 2021.

Напишите коментар