Др Неле напунио салу вуковарског СКЦ-а

У оквиру „Недеље српске књиге“ у организацији Српског културног центра у Вуковару гостовао је музичар и књижевник Ненад Јанковић алијас др Неле Карајлић.

Гостовање др Нелета Карајлића 5. новембра у Српском културном центру у Вуковару, а организовано у оквиру „Недеље српске књиге“, изазвало је велико занимање публике. Сала СКЦ-а била је премалена да прими све оне који су дошли на промоцију његове три књиге. Др Неле Карајлић и раније је долазио у Вуковар, али је ово његово прво појављивање у овом граду у овом веку.

Задњи пут био је 1997. године и то у улози музичара, а овога пута, након пуне 22 године дошао је у улози књижевника.

– Осећам се јако узбуђено, то морам да признам, и када су ми понудили да своје књиге представим у Вуковару прорадиле су ми емоције. Када смо пролазили овим путем, од границе према граду, мом менаџеру набрајао сам села у којима сам свирао са Забрањеним пушењем. Сва та села напамет знам и као да ме неко вратио у осамдесете године – изнео је своје прве утиске по доласку у Вуковар некада музичар, а данас писац др Неле Карајлић.

Иако је некада жарио и палио овим просторима као фронтмен Забрањеног пушења Неле Карајлић признаје да се, у складу са својим годинама, много боље осећа као писац, али није искључио ни могућност да се једнога дана у Вуковару поново појави у улози рокера. Након успеха своје прве књиге „Фајронт у Сарајеву“ у СКЦ-у је поред ње представио и своју нову књигу „Солунска 28“ која је за сада изашла у два дела, а предвиђен је и њен завршни трећи део. У поднаслову једног од два објављена дела стоји да је то роман о пријатељству и издаји.

– Издаја је један нормалан, чест догађај у животу неких људи, али они који издају почине уопште немају идеју о томе да су то урадили јер мисле да су радили нешто добро и нешто корисно. Убеђени су чак и у то да су радили за добро онога кога су у ствари издали. Целу књигу сам посветио томе да одговорим на питање шта је у ствари то када се деси да неко некога повреди. Да ли то тако мора или је то једноставно у природи људског бића – објашњава Јанковић.

Најпосећенији догађај у историји СКЦ-а

По жанру „Солунска 28“ је роман, односно мелодрама, и то старинска истакао је сам аутор.

– Књига је, онако, деветнаестовековна, старинска и има свој увод, заплет и расплет, односно све оно што смо о томе учили у школи. Ја сам један од оних који бежи од модерних форми јер мислим да им нисам вичан. Не умем да пишем хладно, него пишем страствено, такав сам човек, тако да су и те приче наишле и на ту врсту публике, на оне који воле да читају нешто што је узбудљиво – рекао је аутор који најављује и објављивање трећег дела „Солунске 28“.

– Постоји онај „старославенски“ израз „Андер констракшн“, значи тек почињем да га пишем и у њему ће се причати о том неком периоду осамдесетих и деведесетих година прошлог века, односно о две деценије мог живота, једној најлепшој, а другој најружнијој и мислим да ћу чак и ја сам бити један од јунака те књиге – закључио је аутор.

Као што је већ речено у уводу овог текста сала СКЦ-а била је препуна и ово је ван сваке сумње био најпосећенији догађај организован од стране ове културне установе. Наравно, томе је свакако допринела популарност госта, а то је и доказ да оваквих догађаја у Вуковару недостаје.

Након врло занимљивог разговора који је са аутором водио новинар и директор СКЦ-а Срђан Секулић прилику да госту поставља питања добила је и публика. На свако од њих Ненад Јанковић је стрпљиво и духовито одговарао тако да су они који су ушли у СКЦ из њега отишли потпуно задовољни и наоружани књигама које је др Неле објавио за последњих неколико година и које им је са задовољством потписао.

Организатори задовољни програмом

Одржаним програмом задовољан је и његов организатор Срђан Секулић који је средства за СКЦ и подршку за његову реализацију добио од Управе за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

– Надам се да ћемо успети да ово постане програм који ћемо организовати и наредних година, а ово што смо успели за ових неколико дана за нас је свакако охрабрујуће јер и одзив публике је био веома добар. Све то мотивише нас да наставимо да се боримо да нашем народу и публици приуштимо вредне културне програме и другачије садржаје од оних које овде организују остале наше организације, а којих су се можда, већ помало и заситили – рекао је Секулић.

Како су протекла остала четири програма организована током „Недеље српске књиге“ на овом порталу читаћете већ сутра. Подсећања ради до данас су одржана четири, а то су програми „Отворена библиотека“, одржан у понедељак 4. новембра, на ком су представљена најновија издања из библиотеке СКЦа-а, јуче је у оквиру програма „Књижевници нашег завичаја“ представљен књижевник Ђорђе Нешић и његов књижевни опус, а данас у 11 часова представљено је издаваштво Срба источне Славоније, Барање и западног Срема.

Недеља српске књиге завршава сутра програмом заказаним за 19 часова названим „Вече уз вино, поезију и гитару, на ком ће бити читани стихови најпознатијих српских рок група и музичара, а неки од њих биће одсвирани и отпевани уживо.

Преузето са: Срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар