АКТУЕЛНО:

Дрљача: Земљотрес потврдио да је Трговска гора неприхватљива локација

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је недавни земљотрес чији је епицентар био у Петрињи, а подрхтавање тла се осјетило и у региону, потврдио да Трговска гора, коју је Хрватска одабрала за одлагалиште радиоактивног отпада није прихватљива локација.

Дрљача је на сједници општинског Форума за безбједност грађана рекао да је из ове локалне заједнице, Републике Српске и БиХ, као један од аргумената у противљењу намјерама Хрватске, био податак да је ријеч о трусном подручју.

– Земљотрес или тачније серија земљотреса потврдила је аргумент који смо истицали од првог дана. Због трусности подручја, локација је неприхватљива за одлагалиште – навео је он.

Дрљача је додао да је комисија за попис штете од земљотреса данас почела са радом, те да је у локалном Центру за обавјештавање до сада примљено више од 240 пријава.

– Пријављена је штета на 15 јавних објеката, а остало су индивидуални стамбени објекти. Познато је да је шест објеката неусловно за становање. Надамо се да ће Влада Републике Српске помоћи у санацији штете – рекао је он.

Командир Полицијске станице Нови Град Милан Тривановић рекао је да је полиција у Новом Граду протекле године евидентирала 75 миграната од којих су само два лица имала важећу документацију, а да су 2019. године на подручју ове општине евидентирана 102 мигранта.

Тривановић је навео да су током прошле године поднесене двије кривичне пријаве против лица због кријумчарења миграната.

Он је рекао да се приликом транзита кроз општину Нови Град мигранти углавном крећу уз магистрални пут и не залазе дубље у територију ове локалне заједнице.

Тривановић је навео да се осим тога, мигранти крећу пругом те да су прошле године два лица страдала, а једно је теже повријеђено.

Шеф Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Нови Град Ирена Оџић каже да је до сада у овој општини присуство вируса корона потврђено код 200 особа од којих је 178 тестирано пи-си-ар тестом, а 22 брзим антигенским тестом те да је епидемиолошка ситуација повољнија у протеклих двадесетак дана.

Она је навела да је до сада у изолацији било 1.379 лица.

– Тренутно је 10 активних случајева од којих су три лица на лијечењу у Универзитетском клиничком центру, једно лице у приједорској болници а шест лица на кућном лијечењу – истакла је Оџић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар