АКТУЕЛНО:

Друга крајишка бригада прославила Крајину бранећи српску слободу

У Бањалуци су обиљежене 32 године од формирања Друге крајишке бригаде.

Обиљежавању је присуствовао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је рекао да је ова бригада, гдје год је била, прославила Крајину, крајишки карактер, снагу и одлучност да се брани оно што је за Србе најважније, а то је слобода.

– Научили смо кроз историју да без слободе нема ни државе, а ако нема државе онда нема ни слободе. Зато смо се борили од почетка 1992. године када смо формирали 9. јануара Републику Српску. Она је формирана као независна држава са свим својим атрибутима независности. На крају рата ушли смо у политички аранжман који се зове дејтонска БиХ у покушају да се направи нешто што је било немогуће, због стечених историјских и других разлога, да се направи нека држава која би могла да живи и функционише – рекао је Додик.

Он је рекао да се послије 30 година види да је то заблуда и да у БиХ коју граде Американци, Нијемци и Британци нема мјеста за Републику Српску.

Обиљежавању су присуствовали и бивши припадници бригаде, представници борачких организација Српске и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

 

Потпредсједник Удружења бораца Друге крајишке бригаде Владимир Шеварика истакао је да је ова бригада понос Републике Српске, јер је дала много тога да би Република живјела.

Он је рекао да је ова бригада имала 1.600 рањених бораца, од којих 750 ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, док се за тројицом бораца ове бригаде још трага.

– Ову годишњицу обиљежавамо у оквиру Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Борци Друге крајишке бригаде су у Одбрамбено-отаџбинском рату били сложни и јединствени и гинули су за слободу и заставу Републике Српске. Данас, 28 година од завршетка рата, српско јединство на свим нивоима нам је потребније него икад – поручио је Шеварика.

У име породица погинулих и несталих бораца Друге крајишке бригаде окупљенима се обратио Бранко Граховац, син команданта Друге крајишке бригаде мајора Драгана Граховца, поручивши да је јединство потребно више него икада.

Градоначелник Бањалуке рекао је да се са поносом и љубављу треба сјећати оних који су дали животе за Републику Српску.

Друга Крајишка бригада, једна од славних јединица Војске Републике Српске, формирана је 18. септембра 1991. године.

И 16. моторизована бригада Војске Републике Српске обиљежава 32-годишњицу формирања. Положени су вијенци на спомен обиљежје бригаде на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци.

Централна свечаност поводом 32. годишњице ове бригаде биће одржана сутра у Машићима код Градишке.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар