Други меморијални турнир „Милан Маљковић Маљак“ одржан у највећем Личком граду Aпатину

Госпићани одбранили титулу, а Личани се неочекивано опростили од кошаркашке легенде – Ђорђа Грбића!
У организацији Удружења Госпићана Никола Тесла из Београда и истоименог Удружења из Апатина уз подршку локалне самоуправе у Апатину је 21. маја 2017. године одржан други кошаркашки меморијални турнир Милан Маљковић Маљак на коме је као и прошле године побједу однијела екипа из Госпића предвођена Миланом Дозетом.

Милан Маљковић био је један од оснивача и првих играча кошаркашког клуба МОЛ Лички Осик (1979. године). Већ наредне сезоне, КК МОЛ прелази у виши ранг такмичења и такмичи се у Хрватској лиги – запад. У оквиру клуба формиран је и женски клуб, а био је веома развијен и рад са млађим селекцијама у чему се Милан Маљковић Маљак истицао и као тренер. Ко зна како би се даље развијала његова каријера да у рату 1991. године није погинуо од гелера минобацачке гранате 1991. године у Теслинграду, како и данас Крајишници зову Лички Осик

Турнир је у присутву замјеника предсједника Одбора за дијаспору и Србе у Региону Миодрага Линте отворио предсједник општине Апатин Милан Шкрбић који је изразио задовољство што су се у највећем личком граду сабрали пријатељи, браћа, па и читаве породице.
Прву лопту подбацила је Сњежана Маљковић супруга преминулог Милана.

– Мада је други турнир, емоције су исте као и прошле године и јављају се неки нови моменти.Наиме, након доласка из Крајине, Апатин је био наша прва адреса и то баш ова школа. Из ове перспективе гледано, можда би нам било лакше да смо остали овдје да живимо. Често долазимо код родбине у Апатин – рекла је Сњежана.

Миланови синови Бранислав и Предраг бранили су боје татиног МОЛ-а, али је и овога пута победа за длаку измакла.

– Организација турнира је изузетна. Веома смо срећни што је овај турнир оживио успомене на нашег оца и што смо захваљујући томе упознали његове бројне пријатеље – утисак је браће Маљковић.

Прво полуфинале донијело је добру кошарку, а у дуелу Госпића и Слоге више кошаркашког знања приказали су фаворити и прошлогодишњи побједници (40:34).
У другом полуфиналу екипа МОЛ-а славила је убједљиво 49:33 над Партизаном из Плашког.

У борби за треће мјесто више је показала екипа Слога Бели орлови која је побједила Партизана из Плашког 43:32.

Финале је донијело праву драму, а одлука је пала у задњих 60 секунди. Предраг Шупут промашио је слободна бацања за МОЛ, на другој страни мирна рука Милана Дозета Госпићанима је донијела одбрану прошлогодишње титуле резултатом 46:43.

За најбољег играча турнира проглашен је Милан Дозет (Никола Тесла Госпић), који је уједно био и најбољи стријелац турнира. Титула најбољег скакача припала је Предрагу Шупуту, асистента Горану Војиновићу, а тренера Радету Медићу. Додијељена је и титула за “најгрубљег”играча, борбеног Рајка Кесића који је направио највећи број фаулова.

– Сам резултат био је важнији старијим члановима екипе. Задовољан сам квалитетом кошарке, а морали смо да водимо рачуна да не дође до неких озбиљних повреда – рекао је у изјави за Српско коло најбољи играч турнира Милан Дозет који је потврдио да ће и убудуће учествовати на овом меморијалу уколико буде позван.

Кошаркашки ас који и живи у Апатину Предраг Шупут жалио је за промашеним слободним бацањима.

– Шут нас није ишао, а Госпићани су имали предност у висини и заслужено су побједили – закључио је Шупут.

Предсједник Удружења Госпићана из Београда Славко Прошић у изјави за Српско коло није крио задовољство по завршетку турнира.

– Ове године екипе су се значајно подмладиле што је и био наш основни циљ када смо кренули у реализацију турнира а то је да се спортска традиција и сјећање на завичај преноси са кољена на кољено – рекао је Прошић који је изразио велику захвалност предсједнику општине Апатин Милану Шкрбићу, који је уједно и предсједник братског завичајног Удружења “Никола Тесла” из Апатина. Прошић је најавио да ће меморијални турнир прерасти у традицију у коме ће Београд и Апатин наизмјенично да буду домаћини.

Кошаркашки судија Бранко Маљковић био је веома срећан што је Апатин био домаћин турнира посвећеног његовом брату Милану.

– Срећан сам што стасају нови нараштаји. Финале је била баш права такмичарска утакмица. Висок квалитет игре је захтјевао и високе судијске критеријуме – рекао је Бранко.

Један од најактивнијих људи из организације Милорад Чалић уочи почетка турнира пожелио је свима добру срећу и молбу да се сачувају од повреда.

– Колико год да желите побједу и трофеј чувајте се повреда – поручио је Чалић, међутим ову молбу нису сви послушали.

Велико срце и жеља за побједом нанијела је повреду кука искусном играчу Слоге Бранку Поповићу коме желимо што бржи опоравак.

Удружење Госпићана “Никола Тесла” из Београда је по завршетку турнира додијелило захвалнице заслужним појединцима и спонзорима овог турнира. Једна од њих припала је и редакцији листа Српско коло.

 

ОДЛАЗАК ЂОРЂА ГРБИЋА, ЛЕГЕНДЕ ЛИЧКЕ КОШАРКЕ….

Миљеник публике у Апатину Ђорђе Грбић добио је диплому са натписом ЛЕГЕНДА ЛИЧКЕ КОШАРКЕ. Био је веома срећан ради додијељеног признања, а публика и саиграчи су дуго аплаудирали овом симпатичном дугајлији.

-Играо сам за Плашки, Мол, Југотурбину, са Шупутом сам играо деведесетих у Апатину- рекао је скромни Грбић. Сазнали да је каријеру почео у Личком Осику и тамошњем МОЛ-у у коме је био прва звјезда тима, провео је и пет година у карловачкој „Југотурбини“.
– Након доласка у Србију, играо је по разним екипама, а Бор је као тадашњи рудник злата нудио све повољности само да остане. Ђорђе, међутим није хтио да остави мајку и буде далеко од свог Бачког Брестовца и након једне сезоне вратио се у Апатин – испричао нам је његов тренер Никола Раствић који је тренирао велике кошаркашке асове попут Ребраче, Тарлаћа, Шупута…

Нико није могао да наслути да је на овом меморијалном турниру Грбић провео посљедње сате живота. Наиме, свега пар сати након што је Ђорђе Грбић и званично добио диплому “легенде личке кошарке” отишао је у вјечност. Као да је чекао ту диплому да мирно напусти свијет. Легао је у кревет, а кад је мајка наредног јутра дошла да га пробуди, он је већ био са анђелима.

Почивај у миру легендо личке кошарке…..

 

МИЛЕУСНИЋИ У АПАТИНУ: Бранко стигао из Љубљане, Ненад из Бабушнице

Бранко Милеуснић, поријеклом из личке Широке Куле је на овај турнир дошао чак из Љубљане.
– Дошао сам са супругом да видим свог брата Ненада који је такође за ову прилику дошао из Бабушнице да би био на овом турниру- рекао је Бранко и додао да је Апатин његов родни град.
– Овдје сам се родио 1952. године, али су се моји недуго затим вратили у Лику. Први пут сам у Апатину након тога био прије 7-8 година. Веома сам срећан што сам на турниру и трудићу се да редовно долазим и наредних година.

Међу публиком смо затекли и професора Душана Басарића из Пригревице, мјесту у коме живи око 3.000 људи углавном колониста са простора Лике и Баније.

-У Пригревицу сам дошао из Карловца 1995. године, иначе сам родом из околине Госпића и веома сам срећан што ће захваљујући овом турниру сјећање на мог пријатеља Маљка трајати – рекао је Басарић.

Да је овај турнир магнет за Личане потврдио је својим присуством и бивши директор фабрике МОЛ из Теслинграда Лука Половина који данас живи у Бездану.

 

МЕМОРИЈАЛНИ ТУРНИР У БОЋАЊУ КАО ПОМЕН МИЛАНУ – МИШУ СУДАРУ

Удружење Госпићана „Никола Тесла“ из Београда поред кошаркашког меморијалног турнира Милан Маљковић Маљак, већ је организовало и два турнира у малом фудбалу посвећена Рајку Бараћу. Госпићани у Београду настављају традицију меморијалних спортских окупљања, па ће тако 24. јуна 2017. године бити одржан турнир у боћању на Кошутњаку код “Дашчаре”.

– Овај спорт је волио оснивач и бивши предсједник Удружења Милан Мишо Судар који је пола свог живота провео помажући другима. Договорили смо се да се убудуће окупљамо на боћању у његову част и одржимо сјећање на једног племенитог човјека – рекао је Милорад Судар.
Меланија Судар, кћерка покојног Милана, која је на овом турниру била у друштву стрица Јовице потврдила је да ће породица подржати организацију боћарског турнира.

 

ПРВО МЈЕСТО: КК  УГ “Никола Тесла“ Госпић


5. ДОЗЕТ ЂОРЂЕ (капитен)
6. ДОЗЕТ МИЛАН
7. ДОЗЕТ МИРКО
8. БЈЕГОВИЋ МИЛАН
8. ДОЗЕТ ВАЊА
10. КОСАНОВИЋ ПРЕДРАГ
11. ВУЈНОВИЋ ДУШКО
12. КАЛАЊ ЗОРАН
15. ДОЗЕТ ЂОРЂЕ

ДРУГО МЈЕСТО: КК „МОЛ“ – Лички Осик (Теслинград)


4. ШУПУТ ПРЕДРАГ
5. ГРБИЋ ЂОРЂЕ
6. МАШИЋ ПРЕДРАГ
7. ВУЧКОВИЋ ЗОРАН
8. ЛЕМАИЋ ДЕЈАН
9. МАРЈАНОВИЋ НИКОЛА (капитен)
10. МАЉКОВИЋ ПРЕДРАГ
11. КОВАЧ РАДОВАН
12. МАЉКОВИЋ БРАНИСЛАВ
13. ВУЈНОВИЋ ЂУРО
14. ОПАЛИЋ СРЂАН

ТРЕЋЕ МЈЕСТО: КК „СЛОГА – БЕЛИ ОРЛОВИ“ Оточац – Грачац


4. СЕКУЛИЋ БОЈАН
5. ЖЕГАРАЦ ПРЕДРАГ
6. КЕСИЋ РАЈКО
7. ВОЈИНОВИЋ ГОРАН
8. МИЛОЈЕВИЋ ЈОВИЦА
9. КЕСИЋ ЈУГОСЛАВ
10. ПОПОВИЋ ВЕДРАН
11. ШАШИЋ МАРИНКО
12. ВОЈИНОВИЋ ПЕЂА
13. СОВИЋ ИЛИЈА
14. ПОПОВИЋ БОЈАН (капитен)
15. ПОПОВИЋ БРАНКО

ЧЕТВРТО МЈЕСТО: КК „ПАРТИЗАН“ – ПЛАШКИ


4. ВЛАИСАВЉЕВИЋ ЖЕЉКО (капитен)
5. ТРИВУНОВИЋ ПЕТАР
6. КОРОЛИЈА БРАНКО
7. ГРБА РАНКО
8. ГРКОВИЋ ИГОР
9. ШУМОЊА БРАНКО
10. КОРОЛИЈА ЖЕЉКО
11. БУНЧИЋ БРАНКО
12. СЕДЛАР МИЛАН
13. ШУМОЊА НЕБОЈША
15. ВУЧИНИЋ ИВАН

Трифко Ћоровић / Српско коло

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“7692″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1496438148084″]
Нема коментара

Напишите коментар