Други Сајам завичаја одржаће се 22.02.2020. године у Новом Саду

Сајам завичаја који ће се 22.02.2020. године одржати на Новосадском сајму поново ће окупити појединце, завичајна удружења и институције из области привреде, туризма и културе. Они ће имати прилику да свој рад и активности презентују на најбољи могући начин. Други по реду Сајам завичаја одржаће се, као и прошле године, у организацији Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и Секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу уз подршку Покрајинске владе.

Планирана манифестација носи назив “Завичај кроз привреду, туризам и културу“ и поред представљања културе, традиције и обичаја, подразумjева сарадњу у привреди, култури и туризму чији је основни циљ окупљање и повезивање бројних релевантних актера из наведених области. Послије првог сајма остварени су конкретни контакти између појединаца, удружења и институција. Према рјечима директора Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душка Ћутила постоје позитивна искуства повезивања привредника и пословних људи, који су се упознали али и остварили сарадњу управо на Сајму завичаја.

Идеја организовања једне овакве манифесрације потекла је од чињенице да је Фонд у протекле двије и по године имао сусрете са преко 70 избјегличких и завичајних удружења и присуствовао њиховим манифестацијама на којима су презентовали свој рад, културу, обичаје и традицију краја из којег воде поријекло. Циљ Сајма завичаја је да се појединци, удружења и институције повезују и да се на једном месту представи сваки регион и сваки завичај:

  • Људи који данас живе у АП Војводини имају два завичаја, онај у којем живе и онај из којег су дошли услед ратних дејстава, колонизацијама или економским миграцијама. Све то нас је подстакло да те људе који заиста имају пуно тога да покажу и који су организовани у удружења преко којих промовишу свој завичај, институционално повежемо и да њима и њиховом раду понудимо и обезбедимо званичну подршку. Наиме, једно је када се добија подршка за рад у виду финансијских средстава, а ово је наша жеља да њихов рад учинимо видљивијим на територији Републике Србије и да сви који желе имају прилику да се презентују, истакао је Душко Ћутило.

Важно је напоменути да се Фонд у сарадњи са Покрајинском владом побринуо да сви садржаји на сајму буду бесплатни, као и да су удружења била ослобођена свих трошкова које би имала с обзиром да је реч о сајамској манифестацији. На тај начин награђен је свачији труд, а људи су опуштено и безбрижно могли да се посвете уређењу својих штандова и осмишљавању начина презентовања својих удружења.

С обзиром на интересовање које је код завичајних удружења изазвао прошлогодишњи сајам, као и на остварене пословне контакте, јавила се потреба за повећањем просторног капацитета и планирано је да се ове године сајам одржи у Мастер хали Новосадског сајма који ће обезбедити много више простора излагачима.

На претходном Сајму завичаја, осим излагачког простора, гдје су се презентовали народна ношња, издавачка делатност, храна, пиће, инструменти, рукотворине и друге активности удружења, представиле су се Привредна комора Војводине и Привредна комора Републике Српске. Такође, у Привредној комори Војводине одржан је форум привредника АП Војводине и Републике Српске на којем су се присутнима обратили предсједник Покрајинске владе АП Војводине Игор Мировић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, након чега су обишли све штандове и излагаче. Дакле, сајам је омогућио сарадњу двеју комора, а самим тим и јачим везама нашег народа са обе стране реке Дрине.

Припреме за Сајам завичаја су већ почеле. Упућени су позиви излагачима електронским и писменим путем, а са представницима свих заинтересованих учесника одржаће се непосредни састанци на којима ће се разговарати о свим детаљима излагања и представљања на сајму.

Поред завичајних удружења из Републике Србије, Републике Српске, Федерације БиХ и Републике Хрватске на сајму се очекују и представници локалних самоуправа и институција јер је смисао да се увеже што више актера и да свако на свој начин и у својој области допринесе промоцији средине из које долази. Да би боље описали манифестацију – то ће бити три сајма у једном: сајам привреде, сајам туризма и сајам културе са акцентом на завичају. Као и прошле године, очекује се богат културно-умјетнички програм уз наступе културно-умјетничких друштава из свих наведених крајева.

На овај начин се доприноси бољем повезивању наших људи где год они живјели и кроз овакве активности се јача осјећај јединства, солидарности и припадности нашем народу. Зато желимо да позовемо све којима је наведена тема интересантна да својим присуством увеличају Сајам завичаја који ће, како је најављено у Фонду, прећи у традицију.

 

                                                                                                          Новинар Српског кола

                                                                                                          Драгана Шиповац

 

Нема коментара

Напишите коментар