Други захтјев Линте Влади: Омогућити нове пензионерске картице и пензионерима из Хрватске и БиХ

Поштована госпођо Брнабић,

Обратио сам Вам се 23. марта са молбом да и пензионери из Хрватске, БиХ и других држава региона добију право на нове пензионерске картице. Нажалост, досад нисам добио одговор иако је прошло скоро три мјесеца од мог првог писма.

Наиме, око 1.7 милиона пензионера у Србији се од 15. марта на сајту Фонда ПИО или у његовим филијалама могу пријавити  за издавање нове пензионерске картице са којом ће од 1. октобра имати значајне попусте на производе и услуге.  Пензионери са овом картицом моћи ће да купују јефтиније у трговинским ланцима и продавницама. Такође, имаће попусте на здравствене прегледе, на боравак у бањама, у ресторанима, салонима, музејима, позориштима и тако даље. Нажалост, право на ову картицу немају пензионери који нису корисници Фонда ПИО Србије односно који су пензије стекли у Хрватској, БиХ и другим државама региона (Словенија, Црна Гора и Македонија)

Тражим још једном од Вас да Влада донесе одлуку да и пензионери који су пензије стекли у Хрватској, БиХ и другим државама региона имају право на нове пензионерске картице. Значајан дио пензионера који су родом са подручја Хрватске и БиХ је пријавом пребивалишта у Србији изгубило тзв. заштитни додатак и пензије им износе мизерних 3.500 – 6.000 динара или нешто веће.  Због тога се налазе у изузетно тешкој материјалној  ситуацији.

Пензионери, родом из Хрватске, БиХ и других држава региона, који нису корисници Фонда ПИО, су оправдано огорчени, незадовољни и разочарани јер су и они држављани Србије. Они своје пензије троше у Србији и савјесно испуњавају своје обавезе према држави као и сви остали пензионери. Влада треба да има једнак однос према свим пензионерима а не да прави разлику међу њима.

Подсјећам Вас да, и поред мојих више захтјева, пензионерима родом из Хрватске, БиХ и других држава региона, који нису корисници Фонда ПИО, није у четири наврата  исплаћена једнократна новчана помоћ током пандемије корона вируса у висини 35.000 динара због чега се већ осјећају дискриминисано и грађанима другог реда. Поред тога, нису имали право на постојеће пензионерске картице, на ваучере, нити на бесплатну рехабилитацију у бањама.

Очекујем Ваш одговор у што краћем временском року на моје друго писмо.

С поштовањем,

У Београду, 16. јун 2023. године

                                                                                      Предсједник Савеза Срба из региона

                                                                                                     Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар