Линта: Изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да је Сарајево током рата било под опсадом је безочна лаж

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као безочну лаж изјаву бошњачког члана Предсједништва Босне и Херцеговине Дениса Бећировића да је Сарајево током рата било под опсадом. Бројне чињенице јасно говоре да је Сарајево било подијељен град на територије под контролом Војске Републике Српске и тзв. Армије БиХ. Поставља се питање како је могуће да је Сарајево било под опсадом ако су под контролом Војске Републике Српске читаво вријеме рата била мјеста Илијаш, Илиџа, Вогошћа, Хаџићи, Грбавица, као и други дијелови града у којима су живјели Срби и који су само бранили своја огњишта. Срби у српском дијелу Сарајева су живјели у двоструком окружењу јер су непријатељске линије биле испред њих и иза њихових леђа. Страховали су од муслиманских формација које су гранатама и снајперима убијали српске цивиле.

Линта истиче да Денис Бећировић прешућује чињенице о масовном страдању Срба у Сарајеву које је почело убиством старог свата на Башчаршији. Почињени су многобројни и плански злочини над сарајевским Србима и припадницима ЈНА. О томе говори податак Републичког института за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у Бањалуци да је на територији Сарајева било најмање 214 локација односно логора и мјеста гдје су Срби затварани, мучени и убијани. Такође, Међународна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву је утврдила неспорне чињенице о етничком чишћењу и масовним злочинима над Србима током рата.

Данас је на Равној Романији и Сокоцу обиљежена годишњица одбране Сарајевско-романисјке регије у протеклом Отаџбинско-одбрамбеном рату. Борци Сарајевско-романијског корупса су надчовјечанским напорима одбили чак 35 непријатељских офанзива током рата. У херојским борбама погинуло је више од 4.200 бораца док их је 10.000 рањено. Не смијемо никада да заборавимо њихову жртву у одбрани ове регије, Републике Српске и свог народа.

У Београду, 16. јун 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар