Линта: Никад заборавити плански прогон и страдање Срба из Мостара и долине Неретве прије 31 годину

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да се навршава 31 година од  прогона и великог страдања Срба из Мостара, Чапљине, Стоца, Коњица и долине ријеке Неретве. Хрватска војска, ХВО и ХОС на челу са генералом Јанком Бобетком покренули су велику војну акцију која је трајала од 7. јуна до 26. јуна 1992. године с циљем етничког чишћења српског народа са тог подручја. На данашњи дан (15.јун) почео је велики егзодус и убијено је 29 српских цивила и бораца у мјесту Буна код Мостара.

Током јуна протјерано је више од 30.000 Срба из долине Неретве а више од 400 Срба је убијено или се води као нестало. Петнаестог јуна 1992. године запаљена је, а нешто касније и минирана, Саборна црква Свете Тројице у Мостару а након тога и сви православни храмови у долини Неретве. Имовина протјераних Срба је систематски опљачкана или уништена. Током крвавог  јуна 1992. године горјело је све што је српско.

На подручју Мостара у току рата постојало је 10 логора и 28 објеката у којима су Срби затварани, звјерски мучени и убијани. За убиства, прогоне и мучења заробљених  Срба у долини Неретве нико није одговарао. Четири припадника ХОС осуђена су на 24 године затвора за злочине почињене 1992. у логору Дретељ код Чапљине и Војној амбуланти у Мостару.  Након 31 годину и даље је непозната судбина 81 лица српске националности.  Не смијемо никада заборавити плански прогон и страдање Срба из Мостара и долине Неретве.

У Београду, 15. јун 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар