Дрварчанка Јелена Дешић дјеци у Врлици поклонила уџбенике за српски и историју

Дјевојчице и дјечаци од првог до осмог разреда, њих 22, у врличкој парохији у Хрватској добили су уџбенике за српски језик, историју и вјеронауку како би учили о историји, култури и језику свога народа.

Не заборављајући коријене који сежу до Далмације, Дрварчанка Јелена Дешић одлучила је да овој дјеци помогне да лакше уче матерњи језик, ћирилицу и своју историју макар код куће уз родитеље.

– Пријатељ Никола Шобат и ја посјетили смо оне најхрабрије који су се вратили на своја огњишта у Врлику, мало мјесто у Далматинској загори, и донијели уџбенике с циљем да српска дјеца уче о историји и култури свог народа, вјери и језику. Жеља нам је да их идуће године буде још више, јер дјеца су гарант нашег опстанка и останка у Далмацији – истакла је Дешићева за “Глас Српске” поручивши да српски повратници у Далмацији нису сами.

Ово свакако није први пут да Дешићава уз армију хуманих људи, расутих по цијелом свијету, помаже овом крају. Она је била и један од иницијатора обнове храма Светог архангела Михаила и парохијског дома у врличком српском селу Отишић, за чију обнову је до сада прикупљено више од 120.000 КМ.

– Уз благослов епископа далматинског Никодима у току је обнова парохијског дома. Постављен је нови кров, а идућих дана биће постављени врата и прозори – истакла је Дешићева и додала да ће ускоро почети и обнова храма који датира из 1889. године.

Са жељом да се ватра на огњиштима у овом крају никада не угаси, помогла је и стогодишњој Милици Стојанац која живи сама у селу Дабар надомак Врлике. Захваљујући хуманитарној организацији “28. јун” обезбиједила је новац за набавку огрева баки Милици.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар