Лозо: Вандализам – порука нетрпељивости према Србима

Историчар Предраг Лозо рекао је да је вандалским скрнављењем православног гробља у мостарском насељу Виховићи послата порука нетрпељивости и лошег односа према српској заједници у долини Неретве, те нагласио да је то неприхватљиво јер су гробља мјеста пијетета и свједочења постојања српског народа на подручју Мостара и западне Херцеговине.

– Српска заједница у посљедње вријеме најактивнија је у грађењу добрих односа са свим заједницама у Мостару и долини Неретве, али то није помогло онима који вуку стару идеологију нетрпељивости и мржње према Србима на овом простору – рекао је Лозо.

Он каже да поруке исписане на православном гробљу у Мостару показују да су ови простори обиљежени живим трауматичним процесима и специфичним историјским насљеђем, јер је овај простор обиљежен траумама поготово из геноцида над Србима током Другог свјетског рата.

Лозо је навео да је у близини Виховића било подручје великих страдања и крашких јама у које су бацани херцеговачки Срби током Другог свјетског рата, истичући да је на простору Орашана и Рашке горе на католички Божић 1944. године у једном дану убијено више од 130 Срба.

– Таква иста идеологија појавила се на овим просторима деведесетих година. У општини Мостар према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица страдала су 584 лица српске националности, од којих 156 цивила. Само у Мостару у протеклом рату регистровано је десет логора за Србе, а мостарски Срби затварани су у још 18 логора ван Мостара у западној Херцеговини до Чапљине, Дретеља и сплитске Лоре – истакао је Лозо.

На основу података Републичког центра, у Мостару и долини Неретве било је више од 800 заробљених Срба.

– Од пријератних 40.000 Срба, колико их је било у Мостару, данас их нема ни десети дио – напомиње Лозо.

Он је навео да је у протеклом рату на подручју Епархије захумско-херцеговачке и приморске срушено и оштећено више од 80 објеката Српске православне цркве, а на подручју Мостара њих 24.

Лозо је нагласио да је неприхватљиво скрнављење православних гробаља и храмова.

– Гробља су мјеста пијетета и поштовања, она су у исто вријеме и мјеста свједочења постојања српског народа на подручју Мостара и западне Херцеговине – поручио је Лозо.

Православно гробље у мостарском насељу Виховићи јуче је оскрнављено тако што су на зиду око гробља и улазној капији исписане језиве пријетеће поруке и усташки симболи.

Аутори порука потписали су се као „Максови месари“, а то су били усташки злочинци у Другом свјетском рату којим је командовао Вјекослав Макс Лубурић, командант логора Јасеновац и Стара Градишка.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар