АКТУЕЛНО:

К. Дубица: Борци одали почаст погинулим и евоцирали успомене на тешке ратне дане

Дан 11. пјешадијске дубичке бригаде Војске Републике Српске обиљежен је данас у Козарској Дубици, а тим поводом у Спомен-храму Свете Петке служен је парастос за 224 погинула борца са подручја те општине.

Предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица Драгољуб Ћибић рекао је да је обиљежавање Дана 11. пјешадијске бригаде прилика да се борци друже и евоцирају успомене на тешке ратне дане и четири и по године рата.

– Обиљежавамо данас и пресудне дане који су донијели мир и очување нашег народа на овим просторима, а крајем рата смо овдје херојском одбраном сјеверозападних граница Републике Српске од агресије Хрватске војске успјели да се одбранимо и Дејтонским мировним споразумом потврдимо Републику Српску – изјавио је Ћибић.

Он је нагласио да Дан бригаде и „Септембарске дане одбране“ борци увијек доживљавају са поносом јер је тада „срце било од челика јаче“, што је и парола одбране Козарске Дубице.

Ћибић је навео да ће поводом обиљежавања 30 година Војске Републике Српске код Спомен крста у порти Храма Свете Патке бити изведен умјетнички програм, а да ће се затим борци дружити и прославити свој дан.

Командант одбране западних граница Републике Српске у септембру 1995. године Пантелија Ћургуз истакао је значај обиљежавања Дана бригаде јер помен страдалим и евоцирање успомена на протекли Одбрамбено-отаџбинском рату значи очување вриједности проистеклих из тог рата.

– Тих вриједности нема много и оне су Република Српска и борци. Ми смо на овим просторима, нажалост, скоро годину дана раније били у прилици да се морамо организовати с циљем заштите тадашње државе, а затим и одбране српског народа на овим просторима – рекао је Ћургуз новинарима.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић изјавио је да га радује што су се поводом Дана 11. пјешадијске бригаде и 30 година Војске Републике Српске окупили бројни припадници те јединице.

– То су већ старија лица, са много сиједе косе, а посебне емоције изазивају ти сусрети, стисак руке и успомене које вежу те људе из периода када су стварали Републику Српску. Треба радити на његовању овог датума и традиције, а општина Козарска Дубица ће у сарадњи са Борачком организацијом помоћи да се борци и даље окупљају, још масовније него ове године – рекао је Рељић.

Током Одбрамбено-отаџинског рата кроз једнице 11. пјешадијске бригаде Козарска Дубица прошло је више од 5.700 бораца, рањено је њих 562, а јединица је имала 195 погинулих и настрадалих бораца.

Један број бораца Козарске Дубице учествовао је у рату у саставу других ратних јединица, а укупно су погинула 224 борца, а 614 је рањено.

Бригада, мобилисана 30. јуна 1991. година, одликована је „Орденом Карађорђеве звијезде“, а учествовала је на многим ратиштима широм Републике Српске и БиХ и није изгубила нити квадратног метра територије.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар