АКТУЕЛНО:

Џаферовић се ипак обратио на самиту Кримске платформе

Шефик Џаферовић, предсједавајући Предсједништва БиХ, ипак учествује на самиту шефова држава и влада међународне Кримске платформе коју организује Министарство спољних послова Украјине.

Џаферовић се на самиту обратио онлајн, упркос противљењу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који сматра да би свако учешће или иступ према било којој страни било знак пристрасности према једној од страна.

Јуче је одржана сједница Предсједништва БиХ на којој је одбијен закључак српског члана Предсједништва Милорада Додика да се БиХ треба уздржати од учешћа на самиту шефова држава и влада међународне Кримске платформе.

Џаферовић је као предсједавајући Предсједништва БиХ добио позивно писмо Министарства спољних послова Украјине да учествује на конференцији Кримске платформе и прихватио је тај позив, послије чега је Додик затражио ванредну сједницу и предложио закључак да Џаферовић не учествује на конференцији.

„То не доприноси смиривању ситуације, него доприноси њеној даљој ескалацији која угрожава међународни мир и безбједност“, навео је Додик у закључку који је предложио на ванредној сједници током разматрања позива Министарства спољних послова Украјине.

Додик је најавио кривичну пријаву уколико се Џаферовић обрати на овом самиту те нагласио да је приватно учешће и изношење ставова пракса бошњачких политичара, чиме руше БиХ.

Он је нагласио да ће учешћем на самиту Џаферовић поново прекршити Пословник о раду који каже да спољна политика БиХ мора да буде усаглашена на нивоу Предсједништва.

„Уколико у првом разматрању неке тачке дневног реда нема консензуса, онда то иде на сљедећу редовну сједницу. Ту нема ни сљедеће сједнице, нема ничега, и он (Џаферовић) ће покушати да сутра говори о томе“, навео је Додик.

Он је упозорио Џаферовића да ће поднијети против њега кривичну пријаву, имајући у виду да крши Пословник о раду.

Кримску платформу је покренуо је предсједник Украјине Володимир Зеленски с циљем поништавања руске анексије Крима 2014. године

Преузето са: атвбл.рс

Нема коментара

Напишите коментар