Српски повратници у Оџаку муку муче без воде

Српски повратници у Оџаку муку муче са несташицом воде која им је потребна како за живот тако и за пољопривреду од које живе, рекао је одборник у Скупштини општине Дамир Иветић /СНСД/.

Више породица с овога подручја, које под пластеницима и засадима имају велике количине пољопривредних култура, остале су без воде. Ријеч је о подручјима која се водом снадбијевају из бунара, који су сада пресушили. Без воде за наводњавање остале су породице које имају засађене пластенике од 250 метара квадратних и многе друге насаде који нису под пластеницима.

Иветић је рекао да је за прву помоћ осигурао неколико цистерни воде, али да то није довољно.

– Људи ме зову и плачу. Вриједно се труде и раде, обрађују земљу како би могли продати поврће и на крају им то све пропада. То су људи који се баве искључиво пољопривредом која им је и једини извор финансирања. Времена је мало, а проблем је велики – рекао је Иветић за Срну.

Иветић је навео да су потребна средства којима би се домаћинствима у Оџаку осигурало копање бунара на већим дубинама и системски ријешило водоснадбијевање.

О овом проблему упознат је и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, који је и прошле године помагао српским повратницима са тога подручја у виду набавке пољопривредне механизације.

Иветић је рекао да сви гледају у небо и надају се киши која ће напунити бунаре, али да су очи повратничке популације упрте и према Српској и Србији од којих очекују помоћ јер у истој неизвјесности не могу дочекати наредну годину.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар