Хрватска: Србину затвор због објаве “Тајмове” слике Драже Михаиловића

Хрватске власти осудиле су на 15 дана затвора Србина, који живи у САД, зато што је на свом Фејсбук налогу објавио насловну страну угледног америчког магазина “Тајм” из 1942. године са ликом Драже Михаиловића, саопштио је Документационо-информациони центар “Веритас”.

“Веритас” наводи да су пре неколико дана скоро сви медији у Хрватској објавили као ударну вест да је полиција у Книну спровела криминалистичку истрагу против 55-годишњег мушкарца са пребивалиштем у САД због кршења јавног реда и мира.

Медији су, не наводећи идентитет ухапшеног мушкарца, јавили да је утврђено да је он током августа 2019. и јула 2021. године на свом отвореном профилу на друштвеним мрежама, из мржње објављивао садржаје који вређају национална осећања грађана Републике Хрватске, па му је суд у Шибенику одредио притвор од 15 дана.

“Окривљени се зове Србољуб Попратњак, а његов кримен је што је објавио слику Драже Михаиловића, и то ону из магазина ‘Тајм’, из чега би се могло закључити да су им и ‘Американци повредили национална осјећања’”, наводи “Веритас” позивајући се на информације које су му послали из Чикага рођаци и пријатељи окривљеног Србина.

Друга објављена слика је из Четничког Дома из Индијане, близу Чикага и, како истичу из Чикага, “та организација и Четнички Дом легални су у САД и, чак штавише, америчка влада их сматра за савезнике из Другог светског рата”.

“У позадини те слике је Дражин портрет на зиду. Успут, човек се зове и Србољуб, па би и његово име исто могло да ‘вређа национана осећања Хрвата’”, наводе из “Веритаса”.

Како се истиче, Попратњак на Фејсбуку није ни директно ни индиректно спомињао нити вређао Хрвате, ниједном реченицом, што се може видети и из његовог профила.

Напомињући да је то већ друга слична казна над Србима пореклом из Крајине, “Веритас” је оценио да је хрватска власт “нашла ефикасан начин заштите од евентуалног повратка млађих генерација крајишких Срба на прадедовска огњишта”.

“Овде у Чикагу се и бивша председница Хрватске Колинда сликала испод Павелићеве слике – то не вређа национална осећања Срба, Јевреја и Рома? И не само она већ и бројни хрватски министри, па и премијери приликом посете Америц!”, наводи се у мејлу из Чикага.

Напомиње се и да је породица Попратњак сваке године из Америке одлазила у родни крај и да до сада никада нису имали порблема, “што значи да Срби из Крајине, када одлазе тамо, увек могу да очекују слична изненађења”.

“Веритас” истиче да је пресуду Попратњаку донела судија Прекршајног суда у Шибенику Мирјана Беламарић. Реч је о судији која је и током 2017. године за исти прекршај осудила и Србина Младена Лошића (46) родом из Оћестова код Книна, који је из Србије, где живи као избеглица од августа 1995. године, дошао да обиђе родни крај.

Његов “грех” је био што је на свом профилу на Фејсбуку објавио три фотографије, једну на којој се налази са још око 30-40 особа са заставом четничког Равногорског покрета, другу на којој је четнички војвода поп Ђујић и трећу на којој је српски кошаркаш Радуљица са четничком шубаром на глави и кокардом са “ћириличним натписом” – “Врати се војводо на Динару поново”, за који је добио 16 дана затвора.

Неупућени у збивања у Хрватској, наводи “Веритас” на основу поменутих пресуда могли би извући закључак да се хрватско друштво жестоко обрачунава са свим покушајима релативизације и ревитализације неких тоталитаристичких режима и система из прошлих времена, посебно Другог светског рата.

“Веритас” напомиње да упућенији знају да то није тако, и да су, између осталог, друштвене мреже преплављене фотографијама усташког поглавника Анте Павелића и осталих усташких злочинаца, док су Србољубовом родном Книну десетак дана пре његовог хапшења марширали “црнокошуљаши” у присуству целог државног руководства.

Извор: Вести Онлине

Нема коментара

Напишите коментар