АКТУЕЛНО:

Епископ Фотије: Срби чувајте нацију, државу и Косово у Србији

Његовог преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије позвао је вечерас Србе да живе у земаљском и духовном јединству и да сачувају Косово и Метохију у оквиру Србије.

– Без Косова и Метохије немамо темеља, постајемо апатриди, беземљаши, људи без своје историје и коријена – рекао је владика Фотије у обраћању на Светосавској академији у Епархијском културном центру у Бијељини.

Епископ зворничко-тузлански је за Светога Саву рекао да је обожена, охристовљена личност за српски народ, што и Мојсије за Јевреје, те да по његовом законоправилу треба живјети.

Универзитетски професор Димитрије Ћеранић је у бесједи подсјетио да човјек живи док га се сјећају и оцијенио да је Свети Сава и данас жив и да га живим чине чак и они који га оспоравају као просветитеља, богослова и државника.

– Они који у духу новог времена покушавају да убију и сјећање на Светога Саву, хватајући нас разним мрежама, друштвеним и дигиталним, тјерају нас у којекакве европске и атлантске уније, везују нас некаквим правно обавезујућим споразумима са самим собом тако да би Пећ и Призрен постали туђина. Они не знају да гријех кажњава сам себе својим бесмислом – истакао је Ћеранић.

Он је поручио да је утемељитељ јединствене српске нације и државе Свети Сава бесмртан и да залудни залуд релативизују све и свја, упутивши им мудрост – гдје Бог није на првом мјесту, ништа није на своме мјесту.

У програму Светосавске академије учествовали су ученици Гимназије „Филип Вишњић“ и Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ из Бијељине, а међу многобројним грађанима који су присуствовали академији били су градски челници.

Српска православна црква сутра ће прославити Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства, а Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Насловна фотографија: СРНА

РТРС/Искра
Нема коментара

Напишите коментар