АКТУЕЛНО:

Ерцег: У извјештајима се помиње страдање Срба у НДХ

Стипендиста Музеја жртава геноцида Вид Ерцег изјавио је за Танјуг да се у извјештајима из 1941. папског визитатора у Загребу Ђузепеа Рамироа Марконеа, помиње страдање Срба у НДХ.

Ерцег каже да је Марконе од првих дана када је дошао у Хрватску, подносио извјештаје, који датирају из 1941. године, о свом боравку и у којима је говорио о политичкој и црквеној ситуацији у НДХ, али и страдању Срба.

– Наравно да се у тим извјештајима, али у малој мјери, помињу и страдања Срба, тачније припадника српске националности у НДХ. У неким извјештајима се помиње више, у неким мање. Описујући општу ситуацију, политичку и црквену у НДХ, помиње страдање Срба – рекао је Ерцег.

Према његовим ријечима, папа Пије 12 је знао за злочине над Србима у НДХ, с обзиром да је преко својих извјештивача био обавијештен о ситуацијама које су се дешавале у земљама које су биле под окупацијом Њемачке.

Ерцег додаје да је Ватикан свакако имао одређене податке о страдањима Срба посредством Марконеа, али да још није утврђено у којој мјери.

Одговарајући на питање до којих је све сазнања дошао током двогодишњег рада у ватиканском архиву, рекао је да двије године кратак период како би могла да се створи цјеолукупна слика.

– Наравно да нам ови извјештаји помажу, да бацају неко ново свјетло на одређене личности из тог периода, који ће нама помоћи да боље сагледамо тај период. На нама је да наставимо истраживање и надамо се да ћемо у будућности успјети све то да склопимо и добијемо јаснију слику – истакао је Ерцег.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар