Фашистичка држава – геноцид, прогони прекрштавања…

Под заштитом њемачког Рајха, у Загребу је 10. априла 1941. године проглашена Независна Држава Хрватска /НДХ/, у којој је извршен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

На радију је народу прочитан позив дотадашњег потпредсједника југословенске владе Влатка Мачека да се покори њемачкој војсци и подржи усташе – регуларну војску фашистичке НДХ.

ПОКОЉИ, ПРЕКРШТАВАЊА, ПРОГОНИ, ЛОГОРИ ЗА ДЈЕЦУ…

Усташе су одмах почеле терор над Србима, Јеврејима и Ромима. До јесени 1941. године у Србију је протјерано око 200.000 Срба.

Православни Срби су, уз благослов Ватикана и Римокатоличке цркве у Хрватској, присилно прекрштавани, а најдрастичнији облик терора над Србима, Јеврејима и Ромима били су масовни покољи.

Најпознатије стратиште био је концентрациони логор Јасеновац у коме је убијено на стотине хиљада људи.

Та највећа „фабрика смрти“ у Другом свјетском рату или „балкански Аушвиц“, како га називају угледни јеврејски историчари, „радила“ је пуном паром од љета 1941. до краја априла 1945. године.

На подручју НДХ отварани су и логори за дјецу – једини такве врсте у Другом свјетском рату. Само са подручја Козаре страдало је више од 19.000 српске дјеце – што од усташког метка и ножа, што од глади и болести у многим логорима и болницама.

Цијела НДХ била је „премрежена“ дубоким јамама у које су бацани убијени Срби – од Херцеговине до Лике, Кордуна и Баније.

БУДАК – ИДЕОЛОГ УЖАСА

На челу НДХ налазио се Анте Павелић и његове усташе – ова фашистичка организација основана је 1929. године уз помоћ фашистичке Италије, која је обезбјеђивала центре за обуку, те финансијску и политичку помоћ.

Подршка је долазила и од присталица Хрватске странке права, коју је основао Анте Старчевић крајем 19. вијека.

Програм НДХ, који је формулисао Миле Будак, био је да се Хрватска „очисти“ од Срба „убијањем једне трећине, протјеривањем друге трећине и асимилирањем преостале трећине“.

И данас у Хрватској многе улице носе име усташког идеолога Будака.

РАСНИ ЗАКОНИ

Оружане снаге НДХ чинила је регуларна војска и хрватско домобранство, а у склопу тих снага постојале су копнене, ваздушне и поморске снаге.

Убрзо након проглашења НДХ, усташки режим показао је своју мрачну нарав. Дошло је до поступног искључивања Срба из јавног живота, затим њиховог прогона, те масовних ликвидација.

По узору на Хитлеров Tрећи рајх, власти у НДХ су у мају и јуну 1941. године донијеле низ расних законских одредби које су биле усмјерене против Јевреја и Рома – законска одредба о држављанству, законска одредба о расној припадности, законска одредба о заштити аријевске крви и части хрватског народа, те законска одредба о заштити народне и аријевске културе хрватског народа.

ЗЛОЧИНАЧКА „ЦРНА ЛЕГИЈА“, УСТАНАК СРБА И ЊЕМАЧКИ БИЈЕС

У страху од усташког режима, већи дио српског становништва прикључио се партизанском покрету, а дио и четничком.

Суочени са ширењем побуне, њемачки војни представници у НДХ упозорили су Павелића да ликвидације у логорима наносе штету њиховим интересима, па је он 1942. године донекле ублажио прогон Срба, те их прогласио „Хрватима православне вјере“ и покушао да оснује „Хрватску православну цркву“.

Смијенио је и пуковника Еугена Диду Кватерника, најодговорнијег за спровођење терора, те распустио Усташку надзорну службу, на чијем је челу био Кватерник.

Најозлоглашенија усташка јединица била је „Црна легија“, основана у Сарајеву 1941. године и названа тако због црне боје униформи својих припадника. Командант „Црне легије“ био је Јуре Францетић, а његов замјеник Рафаел Бобан.

Tа јединица позната је по немилосрдном дјеловању и злочинима почињеним над махом Србима, Јеврејима и Ромима.

Због страшних злочина, њемачки војни представници тражили су од Павелића да расформира ту усташку јединицу или да уклони Францетића са њеног чела. Павелић је то учинио, али је Францетића потом именовао за команданта свих „стајаћих дјелатних здругова“ усташке војске.

И дио припадника „Црне легије“, са осталим јединицама оружаних снага фашистичке НДХ, у мају 1945. године завршио је на Блајбургу.

УСТАШЕ /ЈОШ/ ЖИВЕ

У неким дијеловима хрватског друштва и данас настоје да рехабилитују усташки режим, а Хрватска представља једину земљу у Европи у којој је и даље легалан фашистички поздрав из доба НДХ – „За дом спремни!“.

Преузето са: СРНА

 

Нема коментара

Напишите коментар