АКТУЕЛНО:

ФЕСТИВАЛ ХУМАНОСТИ: Херцеговци у Новом Саду 12. пут организовали акцију прикупљања крви

Посљедњег дана мјесеца маја у просторијама Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији организована је редовна дванаеста по реду Акција добровољног давања крви у сарадњи са Црвеним крстом града Новог Сада и Заводом за трансфузију крви Војводине.

На акцију се одазвало 36 давалаца од којих је послије обављених љекарских прегледа крв дало 32. Акције давања крви коју организују млади из Удружења представљају својеврстан Фестивал прије свега хуманости јер нас је све окупила хумана акција, фестивал младости јер окупља младе људе а због домаћинског односа и уштипака и сира из мјешине који су незаобилазни на трпези презентована је и гастрономска љепота Херцеговине – истиче Бојан Миленић испред организатора.

Број давалаца на данашњој акцији донекле је лимитиран актуелном ситуацијом и одређеним мјерама услијед још увјек активног вируса Ковид 19. Највећи број давалаца крви представљају студенти који због актуелне онлајн наставе на факултетима предавања слушају од својих кућа у Херцеговини а неки од давалаца крви су недавно крв даривали у Херцеговини на бројним акцијама условио је и овакавав одзив на који смо ми као организатори итекако поносни и задовољни. Сви ови изазови захтјевају додатно ангажовање, одређени труд и вријеме али кад се све заврши и преброје дате дозе осјећај да смо помогли некоме у лијечењу или спасили живот нема цјену- напомиње Миленић чије мишљење дијеле и остали чланови-организатори акција.

Својим присуством акцију су подржали секретар Црвеног крста града Новог Сада Драган Лазић и стручни сарадник Раде Станојчић.

Ово је била уједно и прилика да представници Црвеног крста уруче захвалницу Милану Секулићу за 10 и више давања крви.

Без одличне сарадње са Црвеним крстом и Заводом успјешна реализација ових акција је незамислива. Уз честе разговоре, семинаре и едукацију млади из Удружења доста су научили о давалаштву крви и то знање данас преносе на млађе.

Својим присуством ову акцију као и све претходне подржали су Милан Вуковић и Миодраг Самарџић који су на акцију дошли из Билеће и који су због недавног давања крви у Билећи пропустили давање на овој акцији.

Подршку младима пружили су предсједник Удружења Божо Миловић и чланови Извршног одбора Мићо Ковачевић и Видак Тодоровић.

Редовни даваоци крви браћа Секулић, Тодоровић, сестре Павићевић као и брат и сестра Дрињак доказ су да јака породица представља стуб свега.

Директно са припрема репрезентације на акцију је дошао и Немања Ћурић за кога важи она изрека ”ко хоће нађе начин ко неће нађе изговор”.

Да будемо добри домаћини потрудили су се наши земљаци из фирме МДД груп који су обезбједили довољне количине воћа.

Захваљујући Огњену Шкиљевићу (Хедонисти са камена) уз неизоставне уштипке, сви присутни су уживали у квалитетном сиру из мјешине једном од симбола гастрономске понуде Херцеговине.

Захваљујемо се свима онима који су овај кишни дан учинили лијепим. Пуног срца са још већим искуством окрећемо се  даљем раду – поручују млади из Удружења.

Бојан Миленић / Слободна Херцеговина
Фотографије: Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији

 

Нема коментара

Напишите коментар