Фестивал српске хране и пића у Чикагу

Фестивал српске хране, пића, обичаја и фолклора под називом „Taste of Serbia – Укус Србије“ одржан је у Чикагу првог викенда септембра поред српског храма „Светог Василија Острошког“ у насељу Лејк Форест.Као да се део Завичаја преселио тог викенда у Чикаго: вртели су се јагањци и прасићи, ширио мирис роштиља на којем су се пекли чевапћићи, пљескавице, ражњићи и куруурз, кувала сарма, нису изостали ни домаћи колачи, као и велики избор српског пива, ракије и вина увезених из Отаџбине. Фестивал је привукао велики број посетилаца како из овдашње бројне српске заједнице тако и самих Американаца. За њих али и за генрацију Срба рођену у Америци печење на ражњу је само по себи била својеврсна атракција

Према речима старешине храма храма „Светог Василија Острошког“ протојереја ставрофора Ђуре Крошњара фестивал „Укус Србије“ је прилика да се америчка заједница упозна са традицоналним српским гостопримством и са српском културом, обичајима и православном традицијом.

– Један смо од најпосећенијих фестивала у округу Лејк и могу рећи да смо претекли Грке којима су фестивали специјалност. Првествено храна, али и наша музика и игре као и пића привлаче све више, како Срба свих генерација, тако и других нација па и самих Американаца. Кажу да имамо најбољу јагњетину и прасетину у Чикагу, објашњава отац Крошњар иначе пореком са Кордуна из села Чемерница.

У оквиру Фестивала у сали Храма Светог Василија Острошког постављена је изложба докумената и фотографија из живота Краља Петра II Карађорђевића која ће обићи и друге српске храмове у Чикагу.

С. Данчуо

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“11613″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1505743583957″]

Нема коментара

Напишите коментар