ФРАГМЕНТИ ЗЕМЉЕ ХУМСКЕ: Отворена изложба Сава Рупића у Новом Саду

Дана 12. 1. 2022. године у Архиву Војводине је отворена изложба под називом „Фрагменти земље хумске” аутора Сава Рупића. Изложба се реализује у сарадњи Архива Војводине са Културном установом Галерија ’73 из Београда.

Саво Рупић рођен је у Загори код Требиња 1963. године. Вишу школу ликовних и примењених уметности завршио је у Београду код професора Здравка Вајагића, Академију уметности у Новом Саду на сликарском одсеку код професора Јована Ракиџића и мастерске студије – сликарство на Академији ликовне уметности у Требињу. Члан је УЛУБИХ-а од 2005. године. Живи у Требињу, запослен као професор на Академији ликовних уметности предајући Мозаик и Мурал.

До сада је имао 34 самосталне изложбе.

Изложба се реализује у оквиру регионалне културне сарадње која своју завршну мисију има у европској престоници културе Новом Саду.

34. изложба по реду професора Рупића инспирисана је Херцеговином.

Поред слика, професор Рупић излаже и своје мозаике инспирисане херцеговачким наром, смоквом, камилицом.

По оцени ликовног критичара Ђорђа Кадијевића, професор Саво Рупић спада у најбоље познаваоце и мајсторе мозаика на овим просторима.

На изложби говорили су: Кристијан Обшуст, помоћник директора Архива Војводине, аутор Саво Рупић и Мирела Пудар, директорка Галерије ’73 која је и отворила изложбу.

Преузето са: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар