Галијашевић: Мигранти доведени у БиХ да ту и остану

Мигранти су доведени у БиХ да би ту остали и у току је сложена операција њиховог насељавања под будним оком СДА и Бакира Изетбеговића, тврди експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Галијашевић је рекао да су у БиХ стигле десетине хиљада мушкараца, махом бивших бораца и џихадиста, који су, разочарани поразом Исламске државе, побјегли из својих држава.

– У БиХ немамо посјете амбасадора Пакистана, Авганистана или Сирије мигрантским камповима. Они знају да су се ријешили проблема и пребацили га у БиХ – изјавио је Галијешавић за Вечерње новости.

Он је додао да је наредна фаза Сарајева да мигрантима полако почну да дају држављанство БиХ.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић рекао је да су успјели да онемогуће да на локацији Медено Поље код Гламоча и Петровца буде изграђен мигрантски камп, али да је сада „нациљано“ српско село Липа код Петровца.

Он је додао да Срби неће допустити насељавање миграната на вјековну српску земљу, гдје ислам никада није постојао и да су спремни на блокаде путева ако почну да пребацују мигранте из Бихаћа у село Липа.

– Циљ је да се мигранти населе на наша огњишта, да подижу куће и џамије и да, када једном дођу, ту и остану. На мигрантима многи зарађују у Сарајеву, али и у Бихаћу. Варају се у Сарајеву ако мисле да ће Срби мирно сједити и гледати шта се дешава – нагласио је Радановић у изјави Вечерњим новостима.

„Вечерње“ пишу да су почетком прошле године, према тренутно доступним подацима, међу 512 милиона становника ЕУ, 22,3 милиона, односно 4,4 одсто, били житељи трећих земаља, као и да не треба занемарити податак да су 2017. године земље чланице ЕУ додијелиле чак 825.000 држављанстава.

Београдски лист указује да је једно од основних питања које данас заокупља Стари контитент да ли Европи пријети опасност од исламизације.

Процјењује се да данас у Француској живи од пет до осам милиона муслимана, од којих око три и по милиона практикују вјерске обичаје.

„Вечерње“ напомињу, позивајући се на референтни амерички центар, да би број муслиманске популације до 2050. године у Европи могао да порасте за 7,4 одсто до чак 14 одсто, зависно од тога којим ће се ритмом досељавати. Тако би Шведска могла да има више од 30 одсто исламске популације, Њемачка и Аустрија око 20, а Француска 18.

Овај дневник подсјећа и да Француска ових дана обиљежава четири године откако су исламски терористи завили у црно Париз и околину када су у серији напада убили 130 људи, а ранили више од 350.

Лист подсјећа да је највећи број ових терориста претходно стигао у Западну Европу као избјеглице.

Нису, наравно, мигранти криви због чињенице да се у њихове редове убацују и радикални елементи. Али, чињеница је да се тероризам одомаћио откако је с Блиског Истока кренуо талас ка европском елодраду, напомињу „Вечерње новости“.

Преузето са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар