Сарадњом повезати општину Бискупија са Републиком Србијом

Секретар Покрајинске владе Војводине Огњен Бјелић, посетио је општину Бискупија те са домаћинима разговарао о могућностима интензивирања међурегионалне сарадње.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Огњен Бјелић, посетио је општину Бискупија у Шибенско-книнској жупанији где се састао са начелником Општине Миланом Ђурђевићем, заменицом жупана Ањом Шимпаргом, председницом удружења „Жене косовске долине“, Радмилом Дрезгом, члановима новооснованог Клуба „Далматинско Косово“ и протонамесником Станком Антићем.

На састанку који је организован у просторијама Удружења „Жене косовске долине“ , Бјелић је са домаћинима разговарао о могућностима интезивирања међурегионалне сарадње Општине Бискупија и Покрајинске владе. Та сарадња, како је истакнуто, првенствено би се огледала у подршци српским породицама са децом које живе на подручју ове Општине. Представници Покрајинске владе посетили су, у протеклом периоду, и друге општине широм Далмације, док је посета овакве врсте по први пут организована у Бискупији.

– У протеклом периоду обишли смо Кашић, Смоковић, град Задар, општине Ервеник и Кистање а овде у околици Книна смо први пут. У Новом Саду смо се упознали са председницом Удружења „Жене косовске долине“, Радмилом Дрезгом, и након тог разговора схватили смо да се овде доста тога ради, да нема празне приче, и да су људи у овој заједници доста посвећени, вредни и желе да помогну својој локалној заједници. То нам је био довољан мотив да дођемо овамо и видимо на који начин можемо помоћи људима који живе овде. Имали смо прилику присуствовати часу који се одвија кроз „Школу српске културе“ овде у Уздољу, а коју похађа око тридесетак деце ове општине. Испред Покрајинске владе ми смо им обезбедили одређена учила која ће, верујем, бити од помоћи деци, али и људима, наставницима и вероучитељима који раде са њима. У наредном периоду бићемо чешће у контакту са људима из Бискупије и настојаћемо да им помогнемо у вези проблема са довршетком и опремањем вртића, али и у другим друштвеним активностима – рекао је Бјелић.

Први следећи корак, када се ради о помоћи најмлађем становништву општине, биће организација њиховог доласка и посете Новом Саду и околини.

– Ми смо, у начелу, већ сада договорили да сва деца која буду ђаци „Школе српске културе“, буду наши гости у априлу или мају наредне године. Тамо желимо да их упознамо са нашим географским и историјским појмовима, са наших шеснаест манастира на Фрушкој Гори, али и са децом, њиховим вршњацима који ће им уједно бити и домаћини. Желимо да направимо ту „двосмерну улицу“ па да, неком другом приликом, и децу из Војводине доведемо да упознају Далмацију, ова предивна места и светиње које наш народ овде има. Верујем да ћемо, већ у наредних месец дана, да покренемо и реализацију неких других пројеката, да обезбедимо средства за оно што је људима овде значајно, било да се ради о вртићу, школи, неким културним активностима или слично – нагласио је Бјелић.

Он је истакао како је, у разговору са руководством општине и представницима српских удружења, закључено да су деца која похађају школу на овом подручју ускраћена за упознавање са српском културом, историјом и традицијом, јер немају прилику да та знања шире у оквиру редовних школа које похађају. Управо из тог разлога, постоји изражена воља да се на томе ради у ваннаставним активностима са децом.

– Заиста морам да похвалим људе који су иницијатори оваквих ствари, Удружење „Жене косовске долине“ кроз које смо упознати са свим активностима које овде спроводе. Слободан сам да обећам да ћемо убудуће, како из Покрајинске владе, градова и општина из Аутономне покрајине Војводине па и саме Републике Србије, подржати сваки облик иницијативе за реализацију пројеката на овим просторима где живи наш народ – закључио је Бјелић.

Домаћини овог састанка до којег је дошло, како кажу, на препоруку Епископа далматинског Никодима, задовољни су сарадњом коју им је понудио генерални секретар Покрајинске владе Војводине, а све у сврху развоја „Школе српске културе“ у Уздољу.

– Сматрамо да је ово одличан почетак сарадње наше општине и удружења са покрајинским институцијама Војводине. Све је кренуло од покретања наше „Школе српске културе“ кроз коју желимо да на један другачији, креативнији начин српској деци са наше општине приближимо српску историју, српску културу и традицију и све оно што немају прилику да уче у својим школама, а везано за свој народ. Покренули смо нешто што овде немамо, а Покрајинска влада је изразила жељу да буде својеврстан покровитељ целе ове приче. Верујемо да ће ова сарадња да буде још интензивнија, не само у културолошком делу већ и економском, привредном, јер видимо да за то постоји обострана воља. Пројекат саме Школе кренуо је из чисте потребе, љубави и ентузијазма да се ради са нашом децом. Почели смо без неопходне литературе, уџбеника, географских карата које би нам много значиле, и сличног материјала који би нам олакшао посао. Један део радног материјала смо добили од наших гостију као што су приказ лозе Немањића, Карађорђевића, Обреновића, географске карте и сличне ствари које ће деци свакако бити од помоћи да би визуелно могли пратити оно о чему им будемо причали – истиче Радмила Дрезга, председница Удружења.

У наредном периоду, каже Дрезга, предавачи у Школи направиће и мали курикулум који би могао да послужи и у другим местима, а циљ је да у сваком од њих где има српске деце постоји и једна учионица где би се овакав вид наставе могао одвијати.

Током боравка у Шибенско-книнској жупанији секретар Бјелић посетио је, заједно са сарадницима и представницима Удружења „Жене косовске долине“, манастир Драговић, а затим и „Школу српске културе“ где се упознао са децом и предавачима и присуствовао недељном часу историје и културе.

Преузето са: dijaspora.gov.rs

Нема коментара

Напишите коментар