годишњи концерт

Oдржан годишњи концерт „Просвјете“ у Војнићу на Кордуну

У петак 17. августа у препуном Дому културе у Војнићу на Кордуну одржан је годишњи концерт Ансамбла народних игара. Ансамбл дјелује у оквиру војнићког пододобора СКД „Просвјета“. Домаћини и њихови гости, укупно 150-ак фолклораша представило је своје умијеће у пјесми, плесу и игри подржани аплаузима преко триста присутних Војнићараца и њихових пријатеља.

Поздравне ријечи гостима и учесницима упутио је организатор Чедомир Студен, а биране ријечи о чувању културног идентитета у Војнићу изрекли су општински начелник Небојша Андрић, генерални конзул Републике Србије у Ријеци Горан Петровић, те генерални секретар СКД „Просвјета“ Слободан Живковић. Међу осталим присутни су били предсједник и потпредсједник „Просвјете“ Миле Радовић и Синиша Таталовић, конзул у Ријеци Владимир Марјановић, члан Главног одбора Просвјете Дејан Михајловић, предсједник Коалиције удружења избјеглица у Београду  Миле Шапић и други.

Ансамбл народних игара у Војнићу дјелује од 2006 године под умјетничким водством Валерије Фараго и Чедомира Студена, а окупља у сталној постави између 40 и 50 дјеце и младих.

„Поносни смо на чињеницу да код нас плешу и српска и хрватска дјеца. Код нас плеше и пјева младост Кордуна и тако ће и остати, рекао је Студен. Подсјетио је како Ансамбл има иза себе знатне успјехе на домаћим и међународним смотрама, а прије самог концерта вратили су се са гостовања у Бугарској! „Све то радимо без новца“, нагласио је.

Концерт је одржан под мотом „Година Саве Мркаља“, а уз бројне овдашње људе добре воље који су помогли његову организацију, посебно је упућена захвала Завичајном клубу Кордунаша из Канаде.

Б. Ркман

Нема коментара

Напишите коментар