НАРОДНИ ЗБОР У БОВИЋУ

Дан ослобођења и народни збор у Бовићу

Дана 12. августа у селу Бовић поред Вргинмоста на Кордуну одржан је велики традиционални народни збор. Већ седамдесет и седам година на данашњи дан се окупљају Бовићани и њихови пријатељи славећи Дан ослобођења мјеста од усташа 1941. године. Јучерашњем збору приствовало је око хиљаду људи, а Бовићки збор је једна од најинтересантнија дестинација и за наше сународнике који су у избјеглиштву и расејању широм свијета који свој долазак у завичај темпирају у данима „око збора у Бовићу“!

На споменик који подсјећа на страдање Бовићана у Другом свјетском рату антифашисти су положили вијенац, у мјесној цркви која је од прије последњег рата у изградњи одржан је парастос, а све је завршило народним весељем и дружењем.

И Бовић као и његова околина биле су значајне тачке антифашистичке мапе. У оближњој шуми Абез половином јула 1941. донешена је одлука о дизању народног устанка против усташа. У комшијском селу Кирин 1. августа 1941. године мјештани разоружавају једног усташу и жандара који су послани у патролу. Обојицу пуштају на слободу али без оружја. Створен је слободни териториј на којем усташе нису крочиле све до средине децембра 1941. Такође у комшијском селу Острожин донесен је „Острожински правилник“ први документ који регулише рад Народно ослободилачких одбора на слободној територији Кордуна.

Б. Ркман

Нема коментара

Напишите коментар