Владика Херувим са малобројним Србима у Чепину код Осијека

Епископ Осјечко-пољски и барањски Херувим служио је у суботу Свету Литургију у парохијском дому у Чепину поред Осијека. Света литургија се још не може одржавати у Храму Светог архангела Михаила који је тронисан 1981. године па миниран и порушен 29.04.1992. године током ратних збивања на овим просторима. Стога се малобројно преостало српско становништво на челу са парохом Зораном Гојићем, прихватило великог посла и иницирало поновну изградњу истог храма на истом мјесту. Нажалост, православни храм је рушен два пута у XX том вијеку. Рушењу овог храма је претходило још једно – Стари храм Светог архангела Михаила је био порушен почетком 1942. године.

 

Владика Херувим је обишао остатке порушеног храма и упознао се са тренутним стањем и започетим активностима. Парох и парохијани су изнијели чињенице, њихове жеље и настојања и затражили помоћ. Присутан на Светој Литургији и обиласку рушевине је био и државни сектерар у Министарству заштите околиша РХ Миле Хорват који је изнио досадашња искуства и предложио даље кораке и помоћ при комуникацији са државним институцијама како би се сазидао нови храм. Такођер је предложена и поправка парохијског дома као једне од љепших и старијих грађевина на којој су двије плоче са натписом: „ПЛОДНА ПОЉА РОДНЕ ВИНОГРАДЕ, ЗДРАВА СТАДА ДАРУЈ НАМ ГОСПОДЕ – ОВО СВЕТО ЗНАМЕЊЕ ПОДИЖЕ СРПСКА РАТАРСКА ОМЛАДИНА У ЧЕПИНУ ГОД. 1918.“ Простор око порушеног храма величине окo 2 хектара краси старо дрвеће – липа, платан и храст стар преко 200 година што је свакако ријеткост коју треба заштитити.

У Чепину данас живи једва двадесетак српских породица. До рата 1991. године у овом осјечком приградском насељу и околним мјестима попут Допсина, Чепинских Мартинаца и других било је више хиљада православавних Срба.

Б. Ркман

Нема коментара

Напишите коментар