Очување културног идентитета Срба у општини Двор

У пуној сали Дома културе у Двору је 08. новембра 2019. године одржан годишњи концерт Српског културног друштва “Просвјета“ пододбор Двор. Подршку овој манифестацији пружила је општина Двор и њен начелник Никола Арбутина, који су уједно велика финансијска подршка свим догађајима који дају допринос културном животу на територији општине Двор.

Поред домаћина, концерт су увеличали Културно умjетничко друштво “Милан Егић“ из Брезичана (Град Приједор) и Културна заједница Крајине из Београда. Сам почетак манифестације обиљележило је обраћање свештеника Српске православне цркве у Двору Југослава Максимовића који је дао благослов манифестацији и њеним учесницима, поздравио домаћине и госте и изразио задовољство одзивом присутних лица манифестацији у Двору. Напоменуо је да би волио да такав одзив буде и на богослужењима у Православној цркви у Двору.

Затим се присутнима обратио начелник општине Двор господин Никола Арбутина који је све поздравио, а гостима пожелио угодан боравак у Двору. Арбутина је похвалио рад СКД “Просвјета“ пододбор Двор, уз жељу да наредне године буде више активности на којима ће чланови друштва бити ангажовани што би био доказ да су на правом путу да очувају културни идентитет на овом простору. За крај је истакао да ће за све активности СКД “Просвјета“ имати подршку општине, као што је то био случај и у претходном периоду.

Након што је Арбутина отворио манифестацију, присутнима се од гостију обратио председник Културне заједнице Крајина из Београда Жељко Кукић. Кукић се захвалио на пријему, уз низ похвала упућених предсједнику општине Николи Арбутини за пружање безрезервне подршке реализацији културно-умјетничких садржаја. Напоменуо је да је подршка коју Атбутуна пружа култури на овим просторима у данашње време права реткост.

Пред почетак концерта, секретар КУД “Милан Егић“ Мирко Маријановић – Геро се такође захвалио на позиву, истакао да им је част да су већ другу годину гости у Двору и да ће се радо одазвати сваком наредном позиву. Додао је пар ријечи о самом друштву које је једно од најактивнијих на подручју града Приједора са великим бројем чланова. Истакао је да сваке године имају низ активности на којима учествују и да се труде да још више омасове чланство друштва.

Након свих обраћања, почео је концерт на којем су своје умијеће у народним играма и пјесмама представили домаћини и гости. Круна манифестације био је наступ извођачког ансамбла СКД “Просвјета“ пододбор Двор који је извео  кореографију “Банија“ кореографа Синише Јованића из Новог Града. Наведена  кореографија је и лична карта СКД “Просвјета“ подобор Двор.

На крају манифестације предсједник СКД “Просвјета“  Марјан Јаношевић је истакнутим члановима друштва додјелио повеље за дугогодишњи рад у друштву, а гостима и општини Двор захвалнице за подршку у организацији манифестације. Затим је уследила додјела поклона које је начелник општине Двор размјенио са гостима у знак сјећања на учешће на овом значајном културном догађају.

Након манифестације, домаћини и гости су наставили са дружењем и весељем уз пригодно послужење које је уприличено у Дому пензионера. Уз весеље, вођени су и разговори о даљим корацима сарадње учесника програма.

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар