АКТУЕЛНО:

Гледај да дођеш скоро у Глину

Већ је април, заборавили смо на новогодишње календаре, али онај који већ трећу годину заредом објављује глински Пододбор Српског културног друштва „Просвјета” је специфичан. Календар за 2023. годину темељи се на старим разгледницама Глине насталим почетком 20. века. Штампан је у 500 примерака, уредио га је историчар Игор Мркаљ, дизајнирао Дејан Драгосавац Рута, а финансијски подржао Савет за националне мањине Републике Хрватске.

„Разгледнице глинских улица и тргова, зграде тада важних институција, попут општине, пореског уреда, школе, шумарије, народне гостионице и железничке станице укључујући и неколико разгледница глинске православне цркве, одају не само носталгију него сведоче друштвеном, привредном и културном животу Глине тог времена. Посебан значај овог календара лежи у чињеници да се ради о 12 досад необјављених разгледница с мотивима Глине, укључујући тринаесту на којој се налази импресум календара”, каже Игор Мркаљ.

Међу драгоценим разгледницама посебно се издваја разгледница реномираног бечког издавача „Wеисс & Дреyкурс”, која приказује предео с православном црквом у Глини. На тој разгледници, послатој из Глине 24. октобра 1903. налази се текст поруке исписане ћириличним писмом, коју тадашњи становник Глине Ђуро Јањатовић шаље свом пријатељу и тадашњем житељу Топуског Николи Срнићу, у којем између осталог пише: „Драги пријатељу… Гледај да дођеш скоро у Глину.”

„Управо та формулација узета је за назив новог календара глинског Пододбора СКД ’Просвјета’, која представља како стварну тако и симболичку поруку свим оним Глињанкама и Глињанима да и након одласка из Глине не забораве свој завичај”, истиче Мркаљ.

Нови календар глинског Пододбо-ра СКД „Просвјета” дистрибуиран је у Глини и глинском крају, као и у Загребу и Београду.

„Гледај да дођеш скоро у Глину“, Политика, Београд, уторак 4. април 2023.

М. Ђ. Политика

Извор: Банија Онлине

Нема коментара

Напишите коментар