Годишњица одбране западних граница Српске од хрватске агресије

У Новом Граду и Козарској Дубици, служени су парастоси и положени вијенци, у знак сјећања на све жртве Хрватске агресије на Западнокрајишке општине, септембра 1995. године. Упркос надмоћнијем непријатељу, српске снаге, успјеле су извојевати побједу и одбранити становништво и огњишта. Све претрпљене неправде, Срби претварају у жељу за стабилнијом Републиком Српском, порука је српског члана Предсједништва БиХ из Козарске Дубице.

Стотину шест српских жртава септембра 1995, међу којима је 56 цивила, резултат је Хрватске агресије на западнокрајишке општине. И након 25 година, жртве су непрежаљене.

– Изгубио сам комплетну породицу. Два малољетна сина и супругу. Међутим, до дан данас нико није одговарао за тај злочин – рекао је Драгутин Вукојевић из Новог Града.

Циљ елитних хрватских јединица био је јасан – попалити, убити и потпуно протјерати српско становништво са вјековних огњишта.

– Међутим, захваљујући савјесном ставу, прије свега команде новоградских бригада, али и осталих на овом подручју, тај чин је спријечен – рекао је Мирослав Дрљача начелник општине Нови Град.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић додао је да људи који су дали живот и цивили који су страдали, не смију бити заборављени.

– Млађе нараштаје морамо о овоме учити јер уколико не познајемо своју прошлост нећемо знати опстати у будућности – рекао је Рељић.

Дводневна борба завршена је 19. септембра – 1995. године, када су припадници Војске Републике Српске, потиснули, надмоћнијег хрватског агресора преко Уне и одбранили границе Српске.

– Данас обиљежавамо једну побједу која је у суштини сачувала не само ове крајеве него сачувала и Републику Српску и присјећамо се свих оних који су херојски бранили и одбранили наше границе – навео је Душко Милуновић министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

Поруке мира које треба да обезбиједе развој, али и сјећања на страдале, из Козарске Дубице упутио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Нагласио је да за српске цивилне жртве тог кобног септембра, нико није одговарао.

Преузето са:РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар