Голуб Бабић славни крајишки јунак, хајдучки харамбаша и устанички војвода

У оквиру дешавања  у обележавању дана Грахова, на Преображење, испред зграде градске општине, откривена је спомен биста Голубa Бабићa. На овај корак чекало се годинама. Урош Вукобрат, рођени Ресановчанин, а проучавалац историје свог родног краја, заслужан је за овај догађај. Пут је био дуг, а циљ успешно достижан.

Голуб Бабић је, пре свега, био славни крајишки јунак, хајдучки харамбаша и устанички војвода. Његово име подједнако везујемо за Дрвар,али и за Грахово. По причи нашег саговорника Уроша Вукобрата, може се рећи да је Голуб Бабић син Грахова, а отац Дрвара. Да је заиста тако, у свом казивању Вукобат  то и појашњава:

Голуб Бабић је рођен је у селу Трубар које је 1824. године, када је рођен, било граховско село. Дрвар у то време није постојао. Део је припадао Грахову, део Гламочу, а део Петровцу.Тек после Берлинског конгреса 1878. године када је Аустроугарска окупирала територију Босне, „основала“ је Дрвар. Тада уводи индустрију и експлоатацију шуме… Голуб Бабић је ослободио Унац, данашњи Дрвар. Учествовао је у ослобађању територија од Лике до Бјелаја (са Унцем, данашњи Дрвар) и од Динаре до Ливна и Гламоча.

На питање да ли је Голубу Бабићу место у Дрвару или Грахову, обзиром на претходно у тексту написано, Вукобрат одговара да му је место ту где је, али не у виду бисте, него да заслужује да има свој споменик.

–  Најпре је била идеја да у Дрвару буде Трг Голуба Бабића и да на том тргу буде постављен и његов споменик. Међутим, Дрвар се „ућутао“ о идеји именовања  трга именом Голуба Бабића јер су, како су рекли, морали да добију урбанистичку дозволу да би се прогласио тргом. Уствари, нису се заинтересовали. – говори о првим корацима Урош Вукобрат.

Манастир  Крка у Далмацији (између Книна и Шибеника, а источно од Кистања)  једина је која  има споменик Голуба Бабића. Тим поводом је Урош Вукобрат заједно са уметником Живорадом Раденковићем пре неколико година отишао у српску светињу. Споменик је у својој уникатности и даље у манастиру Крка , али уз допуст братства манастира узет је отисак у гипсу и донет у Београд.  Узимање отиска Раденковић је урадио за „своју душу“ напомиње наш саговорник. Изливање бисте у смедеревском Ливцу финансирао је Урош Вукобрат.  Иначе, те године када су посетили Крку, Раденковић је узео у гипсу отисак целе фигуре Голуба Бабића и у неким предстојећим временима надамо се да ће бити изливен споменик, који ће своје место имати у Дрвару.

This is box title

 

СПОМЕНИЦИ – ПРИЧА ИСТОРИЈСКЕ ЕПОХЕ

 

–  Обележити нешто, односно оставити траг нечега вредног помена из прошлости је јако битан догађај . Управо је тако и када је реч о подизању бисте Голубу Бабићу из захвалности колико је добра учинио за наш народ. Подигнутом бистом подижемо и причу историјске епохе у којој је Бабић живео. Оживљавамо је у времену у којем смо, али и за наша будућа покољења  остављамо. Да се зна и да се прича историје нашег народа не заборавља. Нажалост нама овде недостаје много таквих обележја да знамо ко смо, шта смо и одакле смо. Не треба негирати ичије заслуге, не треба бежати од историје без обзира свидела се она некоме или не. Ми требамо подизати обележја свакоме ко је заслужан за нас, за Србе овде, али и поштовати све туђе. Мислим да је ово један од ретких догађаја. Баш као што је било и подизање бисте племенитој Мис Ирби –рекао је Урош Ђуран, председник општине Грахово, на откривању бисте Голуба Бабића.

 

This is box title

                   УСТАНАК У ЦРНИМ ПОТОЦИМА

–  Нажалост многи не знају и нису чули за Голуба Бабића. Много је доброг за овај наш крај учинио и урадио. До сада спомен обележје није имао. Стога и није чудо што народ не зна о коме се ради. Давне 1875. наш народ је дигао устанак у Црним Потоцима против Турске. Тада је ослобођен босански део Тромеђе. Тај устанак је подигао војвода Голуб Бабић. Устанак је подигнут у Црним Потоцима и одатле се руководило читавим босанским устанком у то време. Нажалост, Аустрија је пустила Турке да ударе из Далмације, са леђа, тако да су устаници морали да се повуку. Али и даље су настављени добри резултати и Турци су истерани. Пропало је отоманско царство, али нажалост Аустроугарска је на берлинском конгресу добила власт у Босни. До сада није ништа чињено поводом поменутог устанка – казује Урош Вукобрат окупљенима на откривању бисте голуба Бабића.

 

This is box title

ГОЛУБОВИ ПОЧЕЦИ

–  Голуб Бабић и његова породица потицали су са Змијања из села Раткова. Затим се његова породица отселила у Мокро Поље код Книнаа, потом су дошли у Трубаре где се родио Голуб и његова браћа. Он је бо једна изузетна личност.Уздигао се из тог слоја који се бавио земљорадњом и сточарством. У раној младости постао је трговац. Бавио се трговином стоке такао да се кретао у широком простору Балкана у том времену. Био је утемељен у православној вери – део је говора историчара Ненада Урића у причи о Голубу Бабићу.

 ТЕКСТ: ТАТЈАНА РАЂЕНОВИЋ

Коментари
  • Свака част, браћо!
    Живи били, моји мили Крајишници.
    Хвала што чувате нашу славну историју, србско име и вјеру православну у том крају Србства.

    уторак, 05. септембар 2023.

Напишите коментар