Култура сећања: Твртко и Немања над Сарајевом

Историјски споменици у оквиру неговања културе памћења и сећања за српски народ у БиХ су веома значајни, а Источно Сарајево у сарадњи са Владом РС размотриће и градњу споменика српским великанима Стефану Немањи и његовом рођаку краљу Твртку, каже за РТ Балкан градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Бавећи се том активношћу неговања културе, историје и традиције, градска управа града Источног Сарајева реализује изградњу два спомен комплекса, објашњава наш саговорник.

„Један је спомен комплекс посвећен Србима цивилима Сарајевско-Романијске регије страдалим у 20. веку, чија изградња ће ускоро почети у Источном Новом Сарајеву, а други је изградња Парка великана здравства Републике Српске, чија ће изградња почети на пролеће 2024. године у кругу болнице ‘Србија’ у Источној Илиџи“, додаје он.

Ових дана биће освештан и споменик посвећеним припадницима ЈВуО и страдалим Србима Требевићког краја у насељу Луке код цркве Светог Илије на Требевићу.

На друштвеним мрежама појавили су се наводи да ће Република Српска подићи два споменика на граници изнад Сарајева – Стефану Немањи и краљу Твртку, „који ће бити легално изграђени, за разлику од онога који је постављен у Сарајеву“.

„Биће видљиви из свих делова града, а Немања ће, као и Твртко, носити крст уместо мача као што је прво било замишљено и у Београду“, пише у једној од објава у којој се позивају на незваничне изворе.

Градоначелник Источног Сарајева открива за РТ Балкан да би ускоро могло да се почне с изградњом и ова два велелeпна споменика.

„Говорио сам само о некима од мноштва активности које водимо у области културе сећања и памћења, а вежу се за нашу историју и славне личности и догађаје из знамените историје српског народа на овом подручју. Једна од тих личности је свакако био и српски краљ Твртко Први Котроманић, као најзначајнији владар овог подручја у 14 веку – који је ујединио ова подручја у снажну краљевину упоредо са слабљењем српске државе у Рашкој након престанка владавине Душана Силног“, наводи Ћосић и додаје:

„Краљ Твртко је био из лозе Немањића, рођак Стефана Немање, самим тим и Србин. Логично је да се истицао као ‘краљ Босне, Србаља, приморја, Хумске земље и Западних земаља’ – то су све географске области којима је владао. Он је најзначајнија личност овог подручја и ту се може се направити повезница са Стефаном Немањом – родоначелником Немањића, и у том делу ћемо сигурно сагледати могућност, заједно са руководством Српске, да изградимо два монументална споменика двојици српских владара из исте лозе.“

Истовремено, каже градоначелник Источног Сарајева, срећни су што и њихове комшије препознају своје корене, односно корене средњовековне државе на овим просторима – географском подручју Босне, који су у том времену били искључиво везани за хришћанство, односно највећим делом за православље, и мањим за католичанство.

Сарајевска градоначелница Бенјамина Карић, у центру града, преко пута зграде Председништва БиХ подигла споменик једном краљу Твртку Првом Котроманићу, наследнику круне Немањића.

Избегла је само да упише пуно име српског владара и његову пуну титулу „краљ Срба, Босне, Приморја и Западних земаља“, што је Србе у Републици Српској навело да ову неправду исправе и своје комшије у Федерацији науче и историју и географију.

РТ Балкан
Нема коментара

Напишите коментар