Лајк, шер па у затвор

У Книну и околини током августа ухапшено је троје људи због обајава на друштвеним мрежама.

Протеклог августа српска заједница у Книну и околини обележила је бројним комеморацијама сећање на жртве Олује између осталих и за десетине убијених цивила у БискупијиУздољуГошићуПлавном и Груборима. На свим овим окупљанима истакнуто је да починиоци ових злочина до данас нису осуђени, а како ствари стоје њихова кривица никада и неће бити доказана иако су за неке од њих у ранијим годинама биле подизане и оптужнице. Протеког августа и книнска полиција имала је пуне руке посла, али се она није бавила са ратним злочинима већ с тим ко је шта певао и ко је шта обајвљивао на друштвеним мрежама.

Тако је 21. августа на страницама Полицијске управе шибенско-книнске објављена вест да је приведен шездесеттрогодишњак због повреде угледа Републике Хрватске. Проведеним криминалистичким истраживањем утврђено је како је осумњичени као припадник музичке групе изводио песме које су настале током 1995. године чији су текстови Републику Хрватску извргнули руглу, презиру и јавном омаловажавању. Ухапшеног се сумњичи и да је приликом наступања и извођења ових песама носио одређене ознаке и одећу који приказују припадност, како се наводи, непостојећој територијалној творевини, те да је то исто објављено на друштвеним мрежама чиме је овај починио прекршај из члана 5. Закона о прекршајима против јавног реда и мира. Осумњичени је предан у притвор Полицијске управе шибенско-книнске, а Општинском државном тужилаштву у Шибенику достављена и казнена пријава док ће против њега бити поднесен и Оптужни предлог.

Ни скоро 15 дана након објаве ове вести није јављено да ли је овај шездесетрогодишњак пуштен из притвора или је тамо задржан, али су медији у међувремену пренели како је реч о Рајку Лалићу певачу групе „Српска тромеђа“. Лалић иначе има кућу у селу Плавно и свако лето проводи у Далмацији те наступа на манифестацијама које се тамо организују, као што је и позната манифестација Сијело тромеђе. Све те манифестације редовно се пријављују полицији која догађаје и обезбеђује.

За објаву на друштвеним мрежама 1.000 еура казне или 15 дана затвора

Истог дана када је ухапшен певач Рајко Лалић полиција из Книна је известила да је завршила криминалистичко истраживање над становником са подручја Обровца који има 44 године. Полиција каже како је за њега утврђено да је „на друштвеним мрежама из мржње објављивао садржаје који вређају националне осећаје грађана Хрватске (фотографије и музички садржај)“ чиме је починио прекршај из члана 5. Закона о прекршајима против јавног реда и мира.

За ове објаве четрдесетчетворогодишњак је на Општинском суду у Шибенику добио Оптужни предлог, а решењем му је одређена новчана казна од 1.000 еура. Среће да прође са новчаном казном није била четрдесеттрогодишњакиња са пребивалиштем у Србији за коју је полиција 31. августа јавила да је над њом провела криминалистичко истраживање за прекршај из истог члана закона као и претходних двоје ухапшених. Општински суд у Шибенику јој је решењем одредио казну затвора у трајању од 15 дана.

Њу се такође теретило да је „на друштвеним мрежама из мржње објављивала садржаје који „вређају националне осећаје грађана Републике Хрватске и величају непостојећу територијалну творевину“ чиме је, кажу у полицији, починила наведени прекршај.

Сличних примера било је и раније када је книнска полиција за исте ствари теретила двадесетдеветогодишњака у мају ове године, а у априлу тридесетдвогодишњака. Суд им је у оба случаја доделио казну од 15 дана затвора. И док полиција у Книну изгледа неуморно чешља профиле на друштвеним мрежама локалних Срба или оних који се повремено враћају у родни крај, адвокат Анто Нобило за портал Индекс је изјавио да појам „вређања националних осећаја“ не постоји у закону.

– Тај облик вређање националних осећаја грађана Закон Републике Хрватске не познаје. То је било за време социјализма, то се тада звало изазивање националне нетрпељивости, то је тада било казнено дело и било је јасно описано у закону. Овде ми је у свему нејасно и шта значи ово око величања непостојеће територијалне творевине. Она је међународно непризната, али је постојала као облик побуне против Хрватске. Но што се тиче самог случаја, требао бих знати више детаља – рекао је Нобило.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар