Горан Киковић – Биографија

Горан Киковић рођен је 28.07.1975. у Иванграду (данашњим Беранама), од оца Страхиње и мајке Даринке-Маре, дјевојачко Божовић. Основну школу учио је у Ровцима и Доњој Ржаници. Гимназију је завршио у Беранама. Дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Приштини, на одсјеку за Историју, на теми “Војвода Павле Ђуришић“.

Још као студент био је сарадник листа Саваза студената Универзитета у Приштини “Потпис“. До сада је објавио oсам књига: “Војвода Павле Ђуришић“, Подгорица, 2003., “Велика народна скупштина српског народа у Црној Гори“, Подгорица 1918., Беране, 2006., “Развој просвјете и школства у Доњим Васојевићима (са посебним освртом на основне школе у Доњој Ржаници, Калудри, Загорју, Ровцима и Ријеци Марсенића)“, Беране, 2008., “Мило Кењић са својим батаљоном у борби за слободу и уједињење српскога народа“, Беране, 2010., “Преци и потомци“, Беране, 2014., “Српски народ у Црној Гори кроз вјекове“, Беране 2016. ,“Васојевићи у борби за Српско и Југословенско уједињење од 1914. до 1918. године“, Беране 2018. и “Русија и Црна Гора кроз вјекове“, Беране-Никшић, 2018.

Бавећи се проуочавањем историје српскога народа учествовао је на многим научним скуповима и округлим столовима. Објавио је значајан број текстова, чланака и прилога у многим листовима и часописима у земљи и иностранству, у којима се бори против фалсификовања историје српскога народа.

Добитник је многих награда, повеља, плакета, захвалница, ордења и признања међу којима: награде “21“ јул општине Беране за 2013. годину (које је добило Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Регионални одбор Беране чији је Горан Киковић тада био предсједник), награде за публистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића (која носи назив “Радомир П. Губеринић“, за 2015. годину), одликовање Златни орден првог степена “Драгољуб Дража Михаиловић“ за несумњиве заслуге и допринос у одбрани Српства и Равногорства, као израз за рад, верност и постигнуте резултате и бројних других, плакета и захвалница, међу којима “Велике повеље“ Удружења српских књижевника и пјесника Срба у Црној Гори и расејању “Горска Вила“ са сједиштем у Подгорици, “Велике српске повеље“ које му је додијелило Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Регионални одбор Беране, поводом 100. годишњице Мојковачке битке и двадесетогодишњице обнове рада Удружења 18. фебруара 2016.

Добитник је Козачког-руског одликовања Светог Ђорђа, којег му је уручио козачки атаман из Москве Виктор Заплатин. Од 25. јануара 2018. када добија престижно признање од Савеза писаца Русије “Златну медаљу А.С.Пушкина за вјерност слову и дјелу“, које су у Црној Гори поред њега добили Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије и новинар и књижевник Бранислав Оташевић. Добитник је “Косметске звезде“ за изузетне зслуге за новинарство у 2018. години које му је додијелило Друштво полицијских ратника Републике Србије 26.маја 2018. у граду Сталаћу. Од 27. јуна 2018. године је почасни грађанин општине Ћићевац у Србији. Од 22. aвгуста 2018. године проглашен је од предсједника Општине Нова Црња Пере Миланкова за почасног грађанина те општине у Војводини-Србија.

На Видовдан 2018. године Удружење Српских књижевника у отаџбини и расејању са сједиштем у Андријевици додијелило је на традиционалним Видовданским свечаностима у Беранама историчару Горану Киковићу, награду коју је ове године установило под називом “Лазарево слово“, за истраживање из области Васојевића, борби на очувању српског језика и ћирилице као и за публицистичко-новинарски рад на афирмацији српске културно-историјске баштине у Црној Гори у протеклих петнаест година. Дана 22. октобра 2019. године на предлог Сретена Јовановића, помоћника градоначелника града Краљева, који је и добитник овог високог признања и Културно-историјског центра “Српска круна“ из Крагујевца, који се бави очувањем националне културе Срба и промоцијом српског стваралаштва, доделиo је звање Српског витеза Првог реда историчару Горану С. Киковићу, потпредсједнику СО Беране. Ово високо признање које су између осталих добили предсједник Русије Владимир Путин, српски патријарх Иринеј, установио је краљ Србије Петар I Карађорђевић 1909. године. Сходно правилима о додјели, појединац, српски витез, може бити одликован само једном у животу.

Плакета српског витеза се, иначе, додјељује “за част, достојанство, витештво, славу и вечност имена српског“. Изузетност овог признања “Српске круне“ и краљевске породице Карађорђевић најбоље дефинишу ријечи записане на повељи “прецима поштовање -потомцима на знање“. Jедан је од оснивача Српског културног центра “Жупан Првослав“- Беране, члан УО од оснивања, од октобра 2003. до септембра 2005. Био је потпредсједник, а од 2005. до 2010. и вршилац дужности предсједника СКЦ-а. Био је предсједник и оснивач Српског историјско-културног друштва “Никола Васојевић“-Беране од оснивања 2008. до 2014., од 20. Октобра 2019. године поново је предсједник овог друштва.

Од оснивања јуна 2012. године је главни и одговорни уредник часописа за књижевност, историју и културу “Глас Холмије“, који излази на српском језику и ћирилици у Беранама, члан је Издавачког савјета часописа “Српско слово“ из Београда, био је члан редакције часописа за обнову српске културе и традиције “Србобран“-Беране, члан је Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању – Београд, Југословенске књижевне заједнице, Удружења српских књижевника и пјесника Срба у Црној Гори и расејању “Горска Вила“ са сједиштем у Подгорици. Био је предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Регионални одбор Беране од 21.12.2001. до 28.06.2014. Сада је почасни предсједник Удружења.

Члан је Удружења новинара Црне Горе. Од 2. септембра 2017. године обавља функцију предсједника савеза удружења Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине. Организатор је многих културних догађаја и традиционалних манифестација као што су: “Савинданске свечаности“, “Видовданске свечаности“, “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“ и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу српску културну баштину на простору Васојевића. У два мандата био је одборник у СО Беране и шеф одборничких клубова Српске листе и Нове Српске Демократије, а професионално је обављао дужност предсједника Скупштине општине Беране од 24. марта 2014. до 12. априла 2018.године. Од 23. априла 2018. волонтерски обавља дужност потпредсједника Скупштине општине Беране. Тренутно је управник ( руководиоц) спомен куће “Војвода Гавро Вуковић“ у Беранама.

Преузето са: bibliotekavasojevic.blogspot.com

Нема коментара

Напишите коментар