Горану Киковићу уручен одрен „Српски витез“ за част, достојанство, витештво, славу и вјечност имена српског

ПОТПРЕДСЈЕДНИК СО БЕРАНЕ ИСТОРИЧАР ГОРАН КИКОВИЋ ДОБИО ОРДЕН “СРПСКИ ВИТЕЗ“

На предлог Сретена Јовановића, помоћника градоначелника Града Краљева, који је и добитник овог високог признања. Културно- Историјски центар „Српска круна“ из Крагујевца, који се бави очувањем националне културе Срба и промоцијом српског стваралаштва, доделиo је – звање Српског витеза Првог реда историчару Горану С. Киковићу, потпредсједнику СО Беране.

Њему је ово високо одликовање 22. октобра 2019. на прослави годишњице ослобођења Града Краљева у Првом свјетском рату додијелила генерални секретар Културно – Историјског центра „Српска круна“ Мирјана Раденковић.

Ово високо признање које су између осталих добили предсједник Русије Владимир Путин, српски патријарх Иринеј, установио је краљ Србије Петар I Карађорђевић 1909. године. Сходно правилима о додјели, појединац, српски витез, може бити одликован само једном у животу. Плакета српског витеза се, иначе, додјељује ,,за част, достојанство, витештво, славу и вечност имена српског’’. Изузетност овог признања ,,Српске круне’’ и краљевске породице Карађорђевић најбоље дефинишу ријечи записане на повељи ,,прецима поштовање – потомцима на знање’’.

Витез је у прошлости био ратник или племић који је следио краља. Данас се титула витеза додељује изузетним особама као признање за испољену част, достојанство, витештво и славу имена српског.

Пјесник из Земуна поријеклом из Ивања код Бијелог Поља пуковник у пензији Радован Обрадовић, када је сазнао за ово високо одликовање послао честитку у виду стихова.

Честитам брате Србине-„Српски витезу“ „Српске круне“!
Да те Господ Бог благослови,
Да те прате српски соколови,
Црне Горе Спарте српства,
И остала васколика српска братства!
Историју Срба даље да изучаваш,
Омладину да је часно предочаваш,
Потомцима оставиш да знају,
Да је уче,да мање страдају!
На многаја љета!

Брат Радован Обрадовић
У Земуну, 20.10.2019.год. на Дан ослобођења Београда у Другом светском рату.

На свечаностима у Краљеву Киковићу је уручена и монографија Краљевачки споменици солунцима у част аутора Милана Матијевића.У име града Краљеа поклон му је уручио замјеник градоначелника Вукман Ракочевић, који је овом приликом Киковићу честитао орден Српски витез.

Нема коментара

Напишите коментар