Грађани и даље јединствени: Не нуклеарном отпаду на Уни

Због изостанка договора након данашњег састанка, стижу реаговања и из Новог Града. Грађани су још једном поновили да је формирање одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори неприхватљиво, јер би угрозило преко 250 хиљада људи настањених на овом подручју.

Реаговали су и еколози, поручивши да би одлагалиште нуклеарног отпада у непосредној близини Уне довело до уништења биљног и животињског свијета у сливу ове ријеке.

Из општине Нови Град истакли су да је овакав резултат преговора очекиван, јер већ дужи период постоје индиције да Хрватска није спремна за исплату накнаде Словенији, како би нуклеарни отпад из Кршког био збринут на одлагалишту Врбине.

Негодовање су исказали у прошли петак великим протестом на коме су јасно поручили – НЕ нуклеарном отпаду на Трговској гори, јер животима се не тргује!

Глас становника Новог Града, међутим, нису чули они којима је био упућен. Иако је био донекле очекиван, резултат данашњег састанка на Бледу у Новом Граду је дочекан са разочарењем.

Забринутост не крију ни они који су уз Уну свакодневно. Предсједник Спортско-риболовног удружења Нови Град, Едиб Џафербеговић истиче да би одлагање нуклеарног отпада на Трговској гори, надалеко познатом биодиверзитету ријеке Уне нанио несагледиву штету, равну катастрофи.

– Угрожено је у принципу све. Ово је интересантно подручје, гдје на километар или колометар и по кружни обитавају готово све врсте рибе, 39 врста само ту обитава, у Новом, а да не кажем даље – сматра Џафербеговић.

Због тога је неопходно наставити борбу, истичу и из општине Нови Град. Резултат састанка у Бледу, кажу, није их изненадио, јер већ одавно постоје индиције да Хрватска нема намјеру Словенији исплатити накнаду за складиштење нуклеарног отпада на Врбинама, које су најповољнија локација за ову намјену.

– Познате су чињенице да она средства која су прикупљена из рада нуклеарке Кршко, а која су била предвиђена самим међудржавним уговором, да су на неки начин пласирана под сумњивим околностима. Позната је чињеница да је дио средстава отишао према великим системима – рекао је Мирослав Дрљача начелник општине Нови Град.

Због тога Хрватска се окренула много јефтинијој али и лошијој варијанти – Черкезовцу, истиче Дрљача и поручује, времена више нема. Наредни корак, каже, требало би да буде припрема тужбе против Хрватске на међународном суду, за шта свакако постоје и више него довољни аргументи.

Преузето са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар