Заједно јачати национални идентитет

Од наредне школске године, кроз наставне планове и програме потребно је додатно едуковати ученике о свим аспектима значаја националног и културног идентитета српског народа, поручили су министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и директор Републичког педагошког завода, Предраг Дамјановић.

Министарка Тривић и Дамјановић разговарали су са директорима републичких установа културе, о програму јачања националног идентитета кроз образовни систем и културу.

Нагласак ће бити на развоју националног идентитета кроз језик, писмо, умјетност и културу, истакла је ресорна министарка. План је да се кроз наставне планове и програме ђаци додатно образују о значају националног културног идентитета Срба.

– Али исто ћемо организоваи посјете наших школараца свим установама културе да кроз програме које нунде те културне установе или кроз специјализоване образовне програме који ће бити реализовани у самим установама културе – рекла је Наталија Тривић министарка просвјете и културе Републике Српске.

У установама културе инсистирају да посјете буду обавезне и организоване и за ђаке из удаљених мјеста. Школске планове и програме, сматрају, потребно је прилагодити времену у којем ђаци уче, а то значи да би садржаје требало представити ђацима на њима прихватљив и занимљив начин.

– Говорим вам из личног искуства приликом обиласка спомен собе Петру Кочићу дјеца постају радознала постављјају питања дјеца излазе са одређеним импресијама и оно што је најважније са осјећајем националног поноса – нагласила је Љиља Петровић Зечић директорка Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић истакао је да је на додатном едуковању ђака, неопходна сарадње свих релевантних установа у овој области и да установе културе морају бити доступне свим ђацима.

– Али такође да установе културе буду спремне да у сва она мјеста школе које нису у могућности да дођу, да буду спремни у те школе да оду и то ће бити за ту школу и за то мјесто један посебан догађај – сматра Предраг Дамјановић директор Републичког педагошког завода.

Ђацима је потребно пружити овакав начин образовања, порука је с данашњег састанка, јер је функционално знање императив свих културно- образовних установа.

Преузето са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар