АКТУЕЛНО:

ГРОБНИЦА ЗА СЕДАМНАЕСТ ХИЉАДА ЉУДИ: Осмог децембра навршава се 80 година од оснивања логора на Старом сајмишту и депортације Јевреја

Осмог децембра навршава се осамдесет година откако су први Јевреји спроведени у новоформирани логор на београдском Старом сајмишту, где ће готово сви бити убијени већ до пролећа 1942. После њих, у логор ће бити довођени српски цивили, партизани, четници, ратни заробљеници, Козарчани… Кроз логор ће укупно, према речима историчара проф. др Милана Кољанина, проћи око 39.000 људи, а око 17.000 изгубиће живот.

Тог 8. децембра 1941. свим београдским и банатским Јеврејима, који су претходно доведени у српску престоницу, наређено је да се пријаве у канцеларији тзв. Јеврејске полиције, у Улици Џорџа Вашингтона. Морали су да предају кључеве од кућа и понесу само најнужније ствари, после чега су спроведени преко понтонског моста на Сави. За само четири дана у логор је стигло око 5.000 заточеника, махом жена, деце и старих, пошто су мушкарци већ били одведени у логор Топовске шупе, на Аутокоманди, и стрељани.

– До средине марта ту су доведени и Јевреји из других логора широм Србије, њих укупно око 6.400 – каже Кољанин.

Поред Јевреја, у логор је доведено, према Кољаниновим речима, и око 600 Ромкиња са децом и смештено у Павиљон 2.

У марту 1942, пошто су окупаторске власти схватиле да од планираног депортовања Јевреја на исток неће бити ништа, из Немачке стиже гасни камион “саурер”. У нацистичким документима за ове покретне гасне коморе коришћен је еуфемизам “возило за уништавање вашки”. Прве жртве гасног камиона били су особље и пацијенти из две јеврејске болнице у граду – око 800 њих. Сви су умрли од тровања угљен-моноксидом, на путу до Јајинаца, између 19. и 22. марта. До 10. маја гасни камион је прошао маршруту од Сајмишта до Јајинаца седамдесетак пута, усмртивши око 6.300 Јевреја.

Пошто су Јевреји побијени, логор мења име из Јеврејски логор Земун у Прихватни логор Земун, и кроз њега ће проћи још 32.000 људи, највише Срба, а 10.636 ће страдати.

Нови меморијал Старо сајмиште, као установа културе, биће састављен из дела посвећеног Јеврејском и оног посвећеног Прихватном логору, али ће у његовом саставу, како потврђује Кољанин, бити и део посвећен послератној историји и уметницима који су у том простору стварали.

Јавности ће 8. децембра бити представљена апликација “Светлост свитаца”, настала у оквиру истоименог пројекта којим координира Филмски фестивал Слободна зона.

Извор: НОВОСТИ

Преузето са: Јадовно

Нема коментара

Напишите коментар