ГРУЈИЧИЋ: Бошњаци настављају опструкцију и бојкот

Начелник сребреничке општине Младен Грујичић изјавио је да бошњачки блок сталним изношењем нових захтјева и ултиматумима, као да је изборни побједник, жели да онемогући рад Скупштине општине и дестабилизује ову локалну средину.

– То желе да искористе за остваривање неких циљева за које нису надлежне општинске власти и што не треба да буде предмет међустраначког споразума за конституисање и функционисање локалне власти – указао је Грујичић.

Он је, након данашње конститутивне сједнице Скупштине општине, рекао да су преговори који су претходних дана вођени између српског и бошњачког блока наговијестили да неће бити лако доћи до договора и да ће бити тешкоћа у раду новог скупштинског сазива.

Грујичић додаје да се то данас и обистинило, јер су Бошњаци напустили сједницу.

– Већ смо навикли на овакав сценарио да Бошњаци одмах напуштају сједнице ако не могу да наметну своје ставове и остваре циљеве. Бошњаци су на новембарским изборима изгубили, па су тражили понављање, а затим бојкотовали фебруарске изборе тражећи међународну интервенцију – рекао је Грујичић.

Он истиче да бошњачки блок сада жели да то преговорима санира и да у расподјели руководећих позиција са шест одборника добију већи број од српске стране, која има 15 одборника.

– Нудили смо им великодушно равномјерну расподјелу, али они су тражили више, као да су изборни побједници и то нисмо и нећемо прихватити јер је у питању уцјена – поручио је Грујичић.

Он истиче да је због бојкота избора бошњачка позиција слабија у односу на српску, а до слабљења преговарачке снаге довела је погрешна политика њихових лидера који су тражили понављање, а затим бојкот избора чиме су изгубили три или четири одборничка мандата.

Грујичић указује да то бошњачки одборници морају схватити и прихватити као чињеницу.

– Упркос изборном резултату били смо спремни на договор са бошњацима нудећи им девет руководећих позиција да бисмо деблокирали рад општине, усвојили буџет и наставили са реализацијом програма рада и реализацију започетих пројеката. Међутим, бошњачка страна са 22 одсто повјерења бирача тражила је више руководних позиција него што има српска страна са 72 одсто повјерења бирача – каже Грујичић.

Он истиче да је то био режирани сценарио јер су и најављивали да ће доћи и положити заклетву и напустити сједницу износећи мноштво нереалних захтјева и супервизију страних амбасадора у локалним преговорима.

Према његовим ријечима, бошњачка страна не престаје са уцјенама и најављује да ће тражити да у ову замку увуче и руководство Републике Српске, БиХ и међународне представнике за чим нема потребе.

Он је изразио спремност српске стране да се преговори наставе уколико бошњачка страна жели да прихвати изборни резултат и допринесе раду Скупштине општине у интересу грађана који су их бирали.

Извор: РТРС
Нема коментара

Напишите коментар