АКТУЕЛНО:

Хашани, родни крај Бранка Ћопића – мјесто које морате посјетити

Хашани, родно мјесто књижевника Бранка Ћопића, мјесто је која морате посјетити. Ова културно-туристичка дестинација дио је пројекта „Башта сљезове боје-Хашани“. Обнова је реализована уз помоћ Владе Републике Српске.

Викендом Хашани оживе јер долазе посјетиоци из разних крајева. Обновљена је школа, дједа Тришин млин и урађена реплика куће Бранка Ћопића.

– Ја сам овдје трећи пут.Кад имам времена навратим да видим како се реновира и ранкова кућа и овај млин како је уређен.Очекујем и надам се да ће ово бити мјесто чешћег доласка и да ће управо ђаци из школа организовати излете.И да ће се и књижевне вечери овдје одржавати – каже Милић Радић из Приједора.

Малобројни мјештани Хашана воле да им неко дође у госте јер је овај крај некада врвио од људи.Сада су ријетки они коју су се вратили на своја стара огњишта.

– Највише викендом, баш пуно долази. Баш ту треба и са локалне заједнице потегнути неку сарадњу са Бањалуком да се то што боље организује – истакао је Ранко Стојисављевић, пресједник савјета МЗ Хашани.

Прије дванаест година у Хашанима је формирано Завичајно друштво Бранко Ћопић-Хашани-Крупа на Уни. Циљ је да промовишу туристичке потенцијале, организују ђачке екскурзије и књижњевне манифестације.

У Хашане се може доћи из правца Новог Града преко Рудица и Дубовика,као и преко Будимлић Јапре.Из Федерације БиХ пут води од Босанске Крупе преко Арапуше до питомог Подгрмеча и Ћопићевих Хашана.

Опширније у прилогу:

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар